23. studenoga 2014.

Doboš torta


Doboš-torta

Sastojci



  • Za biskvit:

  •  6 jaja
  •  180 g šećera
  •  180 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
  •   limunova korica
  • Za kremu:

  •  4 jaja
  •  250 g šećera
  •  1 Vanilin šećer Dolcela By Podravka
  •  100 g čokolade
  •  250 g maslaca
  • Za preljev od karamela:

  •  200 g šećera
  •  20 g maslaca
  •  2 žlice limunova soka

Priprema

Vrijeme pripreme:
150 min
Težina:
Složeno


  1. Žumanca i šećer pjenasto izmiješajte i dodajte naribanu limunovu koricu. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i naizmjence s brašnom umiješajte u žumanca.
  2. Od dobivene biskvitne smjese ispecite šest okruglih listova biskvita.
  3. Za kremu cijela jaja, šećer i rastopljenu čokoladu kuhajte na pari uz neprestano miješanje dok se smjesa dobro ne poveže (teče s kuhače u niti). Zatim je ohladite i umiješajte joj pjenasti maslac.
  4. Listove premažite kremom i stavljajte jedan na drugi. Istom kremom premažite i stranice torte.
  5. Karamel pripremite na sljedeći način: šećer stavite u tavu s debljim dnom i grijte na visokoj temperaturi dok ne poprimi svijetlosmeđu boju. Zatim ga skinite sa štednjaka, dodajte maslac i sok od limuna. Sve kuhajte dok se karamel ne rastopi.
  6. Zadnji, šesti list narežite na 16 jednakih dijelova, pa ih prelijte vrućim karamelom.

Posluživanje

Tortu ukrasite listovima ohlađenog karamela.

Savjet

Biskvitne listove pecite na namašćenom i pobrašnjenom papiru. Papir stavite na okrenutu stranu lima i prije nego što ćete izliti biskvitnu smjesu, označite na njemu kružni oblik kalupa torte.

0 komentari :

Objavi komentar