13. studenoga 2014.

Kupina popravlja krvnu sliku

Kupine


Kupina je grmolika i trnovita biljka, koja raste kao divlja kupina na rubovima  šuma i u blizini puteva ili se uzgaja kao pitoma kupina. Kupine spadaju u jagodasto voće. Neke sorte koje se gaje nemaju trnje, što značajno olakšava branje ovog voća. Lisovi su zeleni, nazubljeni po obodima, a na naličju su obrasli dlačicama. Listovi imaju lekovita svojstva. Cvetovi su beli, a kupina cveta od maja do septembra. Divlje kupine obično imaju sitnije plodove, a gajene krupnije. Bobice kupine menjaju boju iz zelene, preko crvene do crne, kada možemo reći da su zrele. Plodovi ne sazrevaju istovremeno, nego tokom avgusta i septembra meseca.

kupine
Lekovita svojstva kupine
Kupina je dobar antioksidans. Sadrži vitamine i minerale, od kojih se posebno ističu C vitamin i gvoždje. Plod je bogat vlaknima i korisnim kiselinama. Dobar je za smanjenje lošeg holesterola.
Osim što je značajna u ishrani kao i drugo voće, kupina se pokazala kao moćno sredstvo za popravljanje krvne slike. Višednevno konzumiranje kupina povećava nivoe gvoždja i hemoglobina u krvi, te crvena krvna zrnca (eritrocite). To je naročito važno u slučaju anemije. U trudnoći se često dešava da usled naglog prirasta ploda, dodje do problema sa nedostatkom gvoždja i tu su kupine odlične. Možemo slobodno reći da je kupina prirodni lek protiv anemije.
Ništa manje lekoviti listovi kupine koriste se za pravljenje čaja. Ovaj čaj je odličan protiv dijareje, a pomaže i izlučivanje mokraće. List kupine je najbolje brati u proleće i to u maju i junu. Posle branja se suše za čaj. Čaj od lista kupine jača želudac, steže stolicu i zato se koristi protiv proliva.  Ovaj čaj se pokazao kao dobar za ispiranje usta u slučaju paradentoze i ranica u ustima, te jačanje desni. Za čaj se preporučuju listovi divlje kupine.

list kupine
Šta se sve pravi od kupina
Efekat na zdravlje je najbolji ako se plod kupine bere kad se zreo i jede kao svež. Ali kako nemamo svi te mogućnosti dobra je i smrznuta kupina koja je dostupna tokom cele godine. Kupina je u svetu veoma cenjeno voće. Koristi se i kao sirovina u prehrambenoj industriji. Od kupina se pravi džem, slatko, sok i kupinovo vino.
Kupinovo vino


Kupinovo vino je izuzetan proizvod, koji se preporučuje za kunzumiranje onima koji imaju problema sa holestrolom, anemijom, za zdravo srce i krvne sudove, pa čak i za prevenciju i smanjenje rizika od nastanka nekih oblika raka. Kupinovo vino sadrži izuzetno mali procenat alkohola, pa ga neki, po jednu čašicu dnevno, daju i deci.
Kupinovo vino može da se kupi ili da se napravi domaće.

Kako napraviti kupinovo vino
Na 5 kg kupina ide 1 kg šećera. Istina količina šećera zavisi i od slatkoće kupina, a to morate sami proceniti. U čiste tegle sipajte red kupina i red šećera. Ostavite prostora da ne bude do vrha tegle. Otprilike 2/3 da tegle budu pune. Poklopite tanjirićima i povremeno promešajte sadržaj tegle. Treba da stoji sve oko 10 dana. Nakon 10 dana procedite sadržaj tegle kroz gazu i tečnost koja ostane stavite u čiste tegle. Poklopite sa tanjirićima i ostavite još 7 dana da odstoji tako. Posle ovog vremena vino sipajte u čiste pripremljene flaše, a odozgo stavite vatu, gazu ili krpu, jer tiho vrenje još traje. Ostavite na tamno i hladno mesto. Nakon 7, 10 ili više dana, kada procenite da je tiho vrenje završeno, flaše začepite, najbolje čepom od plute

Related Posts:

  • Pogačice sa mljevenim mesom Pogačice sa mljevenim mesom su sjajna opcija za zakusku, ručak uz dobar sos i salatu ili čak doručak. Naučite kako da ih pripremite. Empanade smo već spominjali, a to je jedna vrsta pogačica koje su karakteristične… Read More
  • Chokochees Sastojci za podlogu: 200 gr kakao keksa 80 gr omeksalog maslaca 4 kasike cokoladnog mlijeka          Prvi krem: 250 gr krem sira 2 kasike secera u prahu 1 vanil secer 50 gr cokolade za kuhanje 1 d… Read More
  • Kocke od crne čokolade i karamela Crna čokolada je bogata antioksidansima flavonoidima, opušta krvne sudove i poboljšava protok krvi, snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, smanjuje nivo stresa...   (adsbygoo… Read More
  • Parfe torta Sastojci: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biskvit: 3  jaja 7 kašika šećera 7 kašika brašna 2 kašike kakaa 5 kašika mlijeka pomješanog sa rumom Tamna krema: 10 kašika šećera 300 ml. vode 3… Read More
  • Dunavski valovi  Sastojci za tijesto: 2 staklenke kompota od višanja (ocijeđene mase 350 g svaka) 250 g omekšanog maslaca ili margarina 200 g šećera 1 Dr. Oetker Vanilin šećer prstohvat soli 5 jaja 375 g brašna 3 pune žličice Dr. Oet… Read More

0 komentari :

Objavi komentar