30. listopada 2014.

Kuhinjska dilema: kada koristiti aluminijsku, a kada prijanjajuću foliju?




PODIJELI
Kad želite spremiti ostatke hrane, možda ste u dilemi - umotati ih u aluminijsku ili u prozirnu foliju? Odgovor ovisi o vrsti hrane i o tome kako je poslije namjeravate upotrijebiti.

Aluminijskoj foliji dajte prednost:

- Ako u hladnjak spremate hranu intenzivnog mirisa jer će aluminijska folija bolje sačuvati miris. Naravno treba je čvrsto oviti i utisnuti oko hrane;

- Za zamotavanje hrane koju namjeravate kasnije podgrijati u pećnici, jer je već umotana u foliju možete staviti u pećnicu jer je otporna na vrućinu;

- Ako želite zamrznutu hranu koja je u ambalaži od obične folije ( npr. meso na pladnju od stiropora i s prozirnom folijom na vrhu), možete oko nje dodatno još omotati aluminijsku foliju koja će spriječiti dotok kisika do hrane.

Aluminijsku foliju ne koristite:

- Za jela koja ćete zagrijavati u mikrovalnoj pećici, osim ako ste foliju prije toga uklonili;



- Za namirnice i jela koja sadrže previše kiseline, jer folija u dodiru s kiselinom reagira i folija se uništava. Stoga je ne koristite za pokrivanje kiselog kupusa, limuna, bobičastog voća, rajčica...

Prozirnoj foliji dajte prednost:

- za pokrivanje namirnica koje sadrže kiselinu, za svježe pripremljena jela ( npr. sendviče), te za svježe isjeckano povrće;

- za zamotavanje polovice avokada ili jabuke koju niste potrošili, jer tako plod na mjestu reza neće potamniti,

- u pripremi mesa koje stavljate u marinadu zajedno sa začinima jer će tako brže upiti arome.

0 komentari :

Objavi komentar