Naša čitateljka Emina poslala nam je recept ove divne torte, koja je privukla bronhi bombonama koje voli
Potrebno za koru:
- 8 bjelanaca
- prstohvat soli
- 8 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 1 puna kašika gustina
- 2 kašike kakaa
- 2 kašičice sirćeta
- 500 ml mlijeka
- 150 g bronhi bombona
- 8 žumanaca
- 2 pudinga od vanile
- 120 ml slatke pavlake
- 100 g maslaca
- 50 g čokolade
Patišpanj pripremite tako što belanca umutite sa prstohvatom soli zatim postepeno dodate šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šam. Lagano umješati brašno i gustin a onda dodati i sirće i takođe lagano promješati. Smjesu podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati kakao.
Pleh veličine 30 x 40 cm pokriti papirom za pečenje. Jednu smjesu nanesite tačno na polovinu pleh zatim drugu smjesu na ostatak pleha.
Peći na 180
°C 10-12 minuta ili zavisno od vaše rerne. Patišpanj ohladiti zatim ga
podijeliti na svijetli i tamni dio a onda i njih isjeći na pola tako da
dobijete dva svijetla dijela dimenzija 10 x 30 cm i dva tamna dijela 10 x 30
cm.
Na tacnu
staviti prvo svijetlu koru, zatim polovinu svijetlog fila, onda tamnu koru,
polovinu tamnog fila, zatim opet svijetlu koru, svijetli fil, tamnu koru i
završiti tamnim filom. Po želji ukrasiti.
0 komentari :
Objavi komentar