14. rujna 2014.

Tajni recept za panzerotti


Moj panzerotti




Od kad su boravile u Milanu, moje klinke obožavaju panzerotti (male calzone, „šizike“, samo s mekšim tijestom, punjene mozzarelom i paradajzom). Panzerotti, specijalitet južne Italije, donesen u Milano 1948. u malu slatku zalogajnicu u blizini Duoma, postao je zahvaljujući tom specijalitetu, svjetski poznato okupljalište. Puni se raznim filama, kao i pizza. Kažu da je originalni recept strogo čuvana tajna, a ovo je moj recept kojem sam pokušala imitirati originalni panzerotti. Klinke kažu da sam uspjela, ali ako vi ikad nađete pravi, šaljite... Unaprijed hvala!
Za 5 pancerotta
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme stajanja tijesta: 2 sata
Vrijeme pečenja: svaka 4 - 5 minute
Tijesto:
  • 38 dag brašna
  • 1 kocka svježe germe
  • 3,5 dag putra
  • 1 žličica šećera – za germu
  • prstohvat soli


  • 2 dl tople vode – za germu
Fila:
  • mozzarela
  • pelate (sitno narezane)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • sol
  • papar
  • suncokretovo ulje – za pečenje
Izradite germu. U mikseru izradite tijesto od brašna, putra, soli i dignute germe, prema potrebi dodajte vode. Od tijesta napravite loptu, pobrašnite ju i stavite u zdjelu na toplo da se diže oko 2 sata. U međuvremenu napravite filu: na malo maslinovog ulja podinstajte češnjak, dodajte pelete i kuhajte na laganoj vatri, malo ohladite pa dodajte ocijeđenu mozzarelu narezanu na kockice. Tijesto podijelite na 5 manjih loptica i svaku razvucite na debljinu pola centimetra. Na sredinu stavite filu, polovicu preklopite i rubove zalijepite tako da utisnete prstima. Pecite ih u dubokom vrućem ulju (ali ne prevrelom), svaku stranu par minuta, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Izvadite ih sa rupičastom žlicom i odmastite na salveti.

wall.hr

0 komentari :

Objavi komentar