Biskvit
180g
maslaca
160g
crne čokolade
180g
šećera
devet
žumanaca
180g
badema
jedna
kašika ruma
snijeg
od preostalih bejalanaca
jedna
kašika mrvica
50g
badema za ukras
|
Krema
pet
jaja
180g
šećera
jedna
kesica vanilin šećera
jedna
kašikica brašna
180g
maslaca
160g
crne čokolade
40g
lješnjaka
|
Maslac, otopljena čokolada i šećer se dobro izmješaju, zatim se dodaje jedno po jedno žumance i neprestano miješa. Onda se dodaju samljeveni bademi, mrvice, rum i snijeg od bjelanaca.
Od ove smjese ispeku se dva lista, a svaki list, kad je pečen i ohlađen, razreže na dva lista. Ispečeni listovi sastave se kremom, a torta prelije glazurom od čokolade.
Krema se napravi tako da se cijela jaja tuku, pomalo dodaje šećer, umiješa vanilija i brašno pa se tuče na laganoj vatri dok ne zavri.
Zatim se makne s vatre i dalje tuče dok se smjesa ne ohladi. Maslac i otopljena čokolada dobro se izmješaju, doda ohlađena krema i prženi samljeveni lješnjaci.
http://www.bosanskikuhar.ba/
0 komentari :
Objavi komentar