2. rujna 2014.

Medena banana torta

Vrlo ju je jednostavno napraviti – gotovo da su vam potrebne samo dvije posude i mutilica, a veoma je ukusna.
Kako su istakli na blogu Sugaryandbuttery, gdje smo pronašli recept, tortu/kolač možete peći u tepsiji približnih dimenzija 20×20 cm ili (kao u ovom slučaju) okruglom kalupu za torte prečnika oko 15 ili 20 cm.

Sastojci:

Za tortu:
SONY DSC
  • 1,5 šolja (od 250 ml) ovsenog brašna (ili pšeničnog višenamjenskog)
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • Mrvicu soli
  • Po malo cimeta i oraščića
  • 1 šolja šećera
  • ¼ šolje kokosovog ulja (ili običnog biljnog)
  • ½ šolje pirea od jabuka
  • 2 jajeta
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 2 veće banane, izgnječene
  • ½ šolje kokosa
Za fil:
  • 230 gr krem sira
  • 4 kašike meda
  • ¼ šolje šećera u prahu


Zagrijte renu na 190C. Nauljite tepsiju ili kalup pomenutih dimenzija i ostavite sa strane.
SONY DSC
U većoj posudi pomišajte sve suhe sastojke za tortu osim šećera i ostavite sa strane. U drugoj posudi umutite šećer, ulje, jaja, ekstrakt vanile i pire od jabuka. Banane izgnječite i dodajte ovoj mješavini – dobro promješajte, pa dodajte i kokos, pa sve lagano spojite sa mješavinom suhih sastojaka.

Dobijenu smjesu uspite u tepsiju ili kalup i pecite 30 do 40 minuta (u zavisnosti od rerne – uradite i test sa čačkalicom). Ako budete pekli kolač u kalupu prečnika 15 cm trebaće 60 minuta da se kora ispeče.
Izvadite iz rerne i ostavite da se u potpunosti ohladi. Fil pravite tako što umutite krem sir sa medom i šećerom električnim mikserom dok ne dobijete lijepu kremastu smjesu. Tortu ukrasite uz pomoć šprice za kolače ili samo premažite filom.

0 komentari :

Objavi komentar