Ovaj ukusni, kremasti desert sa ukusom vašeg omiljenog espresa i čokolade idealan je za svaki dan. Francuska svilena pita pretenduje da stane na presto omiljenih porodičnih slastica.
Ovaj recept, uprkos što mu ime govori nešto drugo, je upotpunosti američki. Osnova mu je čokoladna pjenasta krema, koja se, obično sastoji od jaja, slatke pavlake za kuhanje, čokolade, šećera i putera. . Nakon nekoliko sati „spavanja“ u frižideru krema će se učvrstiti i s ponosom će moći da glumi da je „Francuskinja“.
Sastojci:
Za koru:
12 graham krekara (185 gr) ili bilo kojih drugih krekera
1/4 šolje šećera
1/2 kašičice cimeta
6 kašika putera (85 gr)
1/4 šolje vode
Krekere dobro izmrvite u blenderu, sjeckaliciza hranu ili oklagijom (stavite ih u plastičnu kesu i prelazite preko njih oklagijom dok se ne izmrve). Trebali biste dobiti 2 šolje mrvica graham krekera.
Otopljeni puter dodajte krekerima, ubacite i šećer i cimet i dobro izmešajte. Ukoliko je potrebno dodajte vode – trebali biste dobiti kompaktnu smesu, koja se ne raspada kada je stisnete u šaci.
Obložite okruglu tepsiju, prečnika oko 23 cm, smesom i stavite je da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 190C. Pecite 8 do 10 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi dok ne napravite ukusnu penastu kremu. (Zanimljivo je da ova kora može stajati u zamrzivaču i do tri mjeseca, a pre korišćenja nije ju potrebno odmrzavati).
110 gr čokolade za kuhanje
1 kašičica čistog ekstrakta vanile
1 kašičica espreso praha
1 šolja rashlađene slatke pavlake
170 gr putera, na sobnoj temperaturi
1 šolja šećera
3 veća jajeta
(Po želji, šlag za ukras)
Otopite čokoladu na šporetu na srednjoj temperaturi, umešajte vanilu i espreso prah, pa ostavite sa strane da se ohladi.
U posebnoj posudi izmutite električnim mikserom (na najjače) slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstu smesu. Pokrijte i stavite u frižider.
Rashlađenu, izmućenu slatku pavlaku dodajte čokoladnoj smesi, sve lagano sjedinite kašikom. Dobijenu penastu kremu izručite u tepsiju obloženu pečenom korom i poravnajte. Sve stavite u frižider na najmanje 2 sata, a poželjno je i preko noći. Sledećeg dana neka vaša francuska svilena pita bude ukrašena sa malo šlaga.
0 komentari :
Objavi komentar