21. kolovoza 2014.

Rođendanska pizza torta!

Ako vaša draga osoba nije ljubitelj poslastica, a bliži joj se rođendan, obradujte je ovom fenomenalnom pizza tortom!


Ovo je definitivno torta, sastoji se od kora i od punjenja, ali ne sadrži sastojke karakteristične za rođendanske torte. Ovo je pizza torta i sigurni smo da ćete je obožavati. Recept smo pronašli na blogu veoma prikladnog naziva So good blog.
Napomena : Za pečenje torte koristite duboku šerpicu prečnika 16, a visine otprilike 10 centimetara.

Potrebni sastojci:

Za tijesto
  • 680 g brašna
  • 7 ml tople vode
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 ½ kašičica soli
  • 3 kašičice šećera
  • Pakovanje suhog kvasca
Za nadjev
  • 1 ½ šolja paradajz sosa za pizzu
  • 340 g naribanog sira
  • 340 g kulena
  • Svježi začini (bosiljak, origano) po želji
Pomiješajte kvasac i šećer u manjoj posudi pa dodajte toplu vodu i ostavite da stoji. Brašno i so pomiješajte u posebnoj, većoj posudi, na sredini napravite rupu, uspite kvasac i maslinovo ulje pa umjesite glatko tijesto. Na radnoj površini mijesite tijesto 10 minuta da postane elastično. Oblikujte ga u loptu, vratite u posudu, prekrijte i ostavite da se diže 1 ½ – 2 sata.
Nakon što se tijesto diglo premesite ga i podijelite na 8 jednakih loptica. Šest loptica razvaljajte u krugove 1,25 cm debljine, prečnika 18 cm. Pa ih ostavite da se dižu na plehu za pečenje 15 minuta. Kolutove tijesta pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200C, 15 minuta i ostavite da se kratko prohlade.
torta2

Strane i dno šerpice u kojoj ćete peći tortu obložite masnim papirom, a ostatak testa razvaljajte i njime obložite unutrašnje strane posude tako da malo tijesta viri sa strana, ali ne i dno.
torta3

Na dno šerpice stavite prvu koru od tijesta, premažite je sosom, poredajte kulen, sir i začine, pa ponavljate postupak dok ne potrošite materijal. Višak tijesta odsjecite i ušuškajte picu pa pecite u rerni 25 minuta. Izvadite pečenu tortu iz rerne, ostavite da se prohladi pet minuta prije nego je pažljivo izvadite.

0 komentari :

Objavi komentar