21. kolovoza 2014.

Italijanska mesna torta

Spremite se, na red dolazi bogata mesna torta.

Na Mama Ozzys table blogu pronašli smo ovaj fenomenalni recept za bogatu pitu/tortu koja može da se posluži kao toplo predjelo, ali bez problema može poslužiti i kao čitav ručak. Sadrži sve ono što obožavamo iz italijanske kuhinje, ali da ne dužimo više, slijedi recept.

Potrebni sastojci:

(za 8-10 osoba)
Kora
  • ¾ šolje tople vode
  • Kašika šećera
  • Pakovanje suhog kvasca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Kašičica soli
  • 2 šolje brašna
U posudi pomiješajte vodu i šećer da se rastopi, dodajte kavasac i ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi  da nadođe. Nakon toga dodajte maslinovo ulje i so u vodu sa kvascem pa dodajite jednu po jednu šolju brašna i umjesite glatko tijesto.
Tijesto stavite u čistu posudu i ostavite da se diže 1-2 sata. Dok se tijesto diže, vi pripremite punjenje.
Fil
  • 450 g rikota sira
  • 3 jaja
  • 220 g naribanog mocarela sira
  • ½ šolje naribanog parmezana
  • 220 g na kockice narezanog fontina sira
  • Naribani muskatni oraščić
  • So, biber
  • 110 g šunke nasječene na kockice
  • 110 g salame po izboru nasečene na kockice (mortadela)
  • 110 g kulena
  • 110 g pršuta
U velikoj posudi izmješajte sireve, jaja i začine, sve dobro izmješajte pa dodajte šunku, mortadelu i kulen.
Uključite rernu da se greje na 160C, a okruglu malo dublju tepsiju ili kalup za torte namastite.
Tijesto podjelite na dva dela i razvaljajte ih u krugove prečnika otprilike 40 centimetara. Jednim krugom prekrijte pripremljeni kalup tako da krajevi tijesta vire vani.
torta italija2

Tijesto obložite tankim šnitama pršuta, dno i stranice.
torta italija 3

Preko pršuta stavite unapred pripremljeno punjenje, pa tortu preklopite drugim dijelom tijesta, a krajeve stisnite tako da se tijesto ne bi otvaralo tokom pečenja.
torta italije4

Na vrhu torte napravite nožem male rezove na tijestu pa sve stavite da se peče sat i po do dva.
torta italija5

Služite toplo.



0 komentari :

Objavi komentar