Spremite se, na red dolazi bogata mesna torta.

Na Mama Ozzys table blogu pronašli smo ovaj fenomenalni recept za bogatu pitu/tortu koja može da se posluži kao toplo predjelo, ali bez problema može poslužiti i kao čitav ručak. Sadrži sve ono što obožavamo iz italijanske kuhinje, ali da ne dužimo više, slijedi recept.
Potrebni sastojci:
(za 8-10 osoba)
Kora
- ¾ šolje tople vode
- Kašika šećera
- Pakovanje suhog kvasca
- 2 kašike maslinovog ulja
- Kašičica soli
- 2 šolje brašna
U posudi pomiješajte vodu i šećer da se rastopi, dodajte kavasac i ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi da nadođe. Nakon toga dodajte maslinovo ulje i so u vodu sa kvascem pa dodajite jednu po jednu šolju brašna i umjesite glatko tijesto.
Tijesto stavite u čistu posudu i ostavite da se diže 1-2 sata. Dok se tijesto diže, vi pripremite punjenje.
Fil
- 450 g rikota sira
- 3 jaja
- 220 g naribanog mocarela sira
- ½ šolje naribanog parmezana
- 220 g na kockice narezanog fontina sira
- Naribani muskatni oraščić
- So, biber
- 110 g šunke nasječene na kockice
- 110 g salame po izboru nasečene na kockice (mortadela)
- 110 g kulena
- 110 g pršuta
U velikoj posudi izmješajte sireve, jaja i začine, sve dobro izmješajte pa dodajte šunku, mortadelu i kulen.
Uključite rernu da se greje na 160C, a okruglu malo dublju tepsiju ili kalup za torte namastite.
Tijesto podjelite na dva dela i razvaljajte ih u krugove prečnika otprilike 40 centimetara. Jednim krugom prekrijte pripremljeni kalup tako da krajevi tijesta vire vani.
Tijesto obložite tankim šnitama pršuta, dno i stranice.
Preko pršuta stavite unapred pripremljeno punjenje, pa tortu preklopite drugim dijelom tijesta, a krajeve stisnite tako da se tijesto ne bi otvaralo tokom pečenja.
Na vrhu torte napravite nožem male rezove na tijestu pa sve stavite da se peče sat i po do dva.
Služite toplo.
0 komentari :
Objavi komentar