10. srpnja 2014.

Šareni pileći ražnjići

Ima već dosta vremena kako se spremam objaviti recept za ovo jelo, samo eto nikako da uhvatim vremena. Ove se nedjelje ukazala idealna prilika da pripremim nešto takvo i ovi su se šareni pileći ražnjići pokazali odličnom kombinacijom za ručak. Ako ste možda pomislili kako je ovo nešto komplicirano, varate se, nastavite čitati pa ćete se uvjeriti u jednostavnost postupka. Dakle, kako dobiti lijepe šarene i dekorativne komadiće rolanog mesa na štapićima? Ništa lakše! Veće odreske treba napuniti željenim nadjevom (pečene tikvice i panceta u mom slučaju), zarolati, složiti rolice jednu do druge i štapićima za ražnjiće probiti sve slojeve rolica. Izrezati nožem na komade između štapića (vidi sliku) i to je to! Tako svi komadići ostanu lijepog oblika, jednostavno ih prebacite na lim za pečenje i u pećnicu s njima :) E sad, što se tiče vrste mesa, na ovaj se način mogu pripremiti sve vrste mesa a i varijacija punjenja je bezbroj. Sve ovisi o vama i vašoj mašti i željama. Pileće bijelo meso je po svojoj strukturi prilično suho pa ga je dobro puniti pancetom čija će ga masnoća prilikom prženja omekšati. Prepržene tikvice u toj kombinaciji su također dobra opcija jer idealno razblažuju okus pancete i sve skupa čine puno ukusnijim i sočnijim. I još jedna bitna stvar, ako pripremate pileće bijelo meso na ovaj način, potrebno ga je peći na visokoj temperaturi na gril funkciji u pećnici ili na roštilju, i to vrlo kratko – 10-tak minuta s jedne i isto toliko s druge strane, jer će predugim pečenjem meso biti presuho! Eto, nema razloga da već danas ne napravite svoje šarene ražnjiće i oduševite i sebe i svoje ukućane svojim malim kulinarskim umijećem ;) Razbijte seriju dosadnih predvidivih ručkova nečim ovakvim i odmah ćete se boje osjećati :D Sa ovakvim ručkom ćete biti gotovi u svega 30-45 minuta. Mi smo za prilog imali pommes frittes ali isto tako u obzir može doći pire ili pečene police.
Potrebno:
  • 2-3 komada pilećih prsa bez kosti
  • nekoliko tankih šnita pancete
  • 1 tikvica
  • vegeta, papar, sol
  • 1 dl bijelog vina, malo ulja
  • štapići za ražnjiće
Priprema:
  1. Meso isjeći na tanke veće odreske, malo ga istući batom za meso da bude što tanje.
  2. Tikvice izrezati na tanke trake i brzo prepeći na tavici na malo ulja.
  3. Na svaki komad odreska stavljati po šnitu pancete i prepečene tikvice, zarolati i odlagati na pladanj.
  4. Složiti po tri rolice jednu uz drugu, probosti kroz sve slojeve štapićima za ražnjiža u malim razmacima (vidi sliku) pa oštrim nožem prerezati kako bi se dobili zasebni ražnjići, svaki sa po tri rolice. (vidi sliku)
  5. Slagati ražnjiće na lim za pečenje, premazati mješavinom vina, ulja i vegete i pržiti kratko s jedne i sa druge strane na grill tavi ili u pećnici na gril funkciji ili na roštilju (ako imate roštilj;) )
Poslužiti uz prilog po želji i salatu.
Dobar tek!
Recept u slikama:

0 komentari :

Objavi komentar