10. srpnja 2014.

Kinder bueno torta

Biskvit:
  • 6 bjelanjaka
  • 4 žlice brašna
  • 6 žlica šećera

Krema:
  • 1 L mlijeka
  • 10 žlica gustina
  • 6 žumanjaka
  • 10 žlica šećera
  • 200 g maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 100 g mliječne čokolade

Dodatni sastojci:
  • 100 g Nutelle
  • mljeveni lješnjaci
  • Petit Buerre keks
  • 200 ml vrhnja za šlag

Priprema kreme
Stavite mlijeko da zakuha. Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom. K tome dodajte gustim i dobro promiješajte da ne nastanu grudice gustina. Kad je mlijeko blago zakipilo, lagano ulijevajte smjesu od žumanjaca, neprestano miješajući. Kremu kuhajte sve dok ne dobije željenu gustoću. Zatim maknite s vatre i dodajte estrakt vanilije. Promiješajte.
Dok se krema potpuno ohladi, dodajte joj maslac sobne temerature i dobro umiješajte u kremu.
Podijelite kremu na pola i u jednu polovicu dodajte rastopljenu čokoladu.

Priprema biskvita
Pjenasto mutite bjelanjce s 3 žlice šećera sve dok vam ne nastane pjena koja nije još potpuno čvrsta (u tom vremenu će se šećer istopiti unutar pjene i neće biti kristalića šećera). Dodajte preostale 3 žlice šećera i umutite sve dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Najbolji trik za provjeru je li snijeg dovoljno čvrst je da zdjelu okrenete naopako – ako ništa ne krene van iz zdjele, na dobrom ste putu. 
Zatim u snijeg od bjelanjaka dodajte brašno i nježno žlicom ili špatulicom umiješajte u bjelanjke.
Okrugli kalup za torte obložite papirom za pečenje i dodatno malo namastite maslacem ili uljem te po dnu pospite mljevenim lješnjacima – toliko da prekrijete dno kalupa. Na lješnjake zatim ravnomjerno rasporedite snijeg od bjelanjaka. Kada ste zagladili snijeg, dobili ravnomjerno raspoređen biskvit, lupite par puta kalupom o stol da tako da izbacite višak zračnih mjehurića u tučenim bjelanjcima.
Tako pripremljen biskvit pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 15 minuta.
Kad je biskvit pečen, pustite ga da se potpuno ohladi (to će trajati cca. 20 minuta), izvadite ga iz kalupa te naopako okrenite na tanjur za tortu – tako da vam lješnjaci budu gore. Odstranite papir za pečenje.
Biskvit zatim premažite Nutellom.
Oko biskvita postavite obruč tako da lakše stavite svu kremu.
Na sloj Nutelle najprije ravnomjerno rasporedite žutu kremu, zatim čokoladnu kremu. Na sam vrh torte ravnomjerno rasporedite čvrsti šlag.
Stavite tortu u hladnjak najmanje 4 sata da se lijepo stisne. Nakon hlađenja, odstranite obruč i ukrasite tortu po želji.
Presjek torte:
fotografija 5





0 komentari :

Objavi komentar