- 1,5 dl mlijeka
- 130 g putera
- 180 g brašna
- 6 jaja
- 300 g čokolade za kuhanje
- 0,5 dl slatke pavlake
- 3 žumanceta
- 2 kašike šećera
- 6 kašika slatkog bijelog vina
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 bjelance
Priprema
Stavite da provri mlijeko sa 1,5 dl vode, kockicama putera i malo soli. Dodajte prosijano brašno i miješajte dok masa ne počne da se odvaja od ivica šerpe. Kuhajte još 2 minuta, sklonite s vatre, pa umutite u krem jedno po jedno jaje i promiješajte da dobijete svilenkastu masu.
Sipajte krem u poslastičarski špric sa zvjezdastim nastavkom i na plehu obloženom papirom za pečenje istisnite štapiće dužine 8 cm. Pecite na 200°C oko 25 minuta i ostavite da se ohlade.
Na pari istopite 200 g čokolade s pavlakom i ostavite sa strane. U drugoj posudi umutite žumanca sa 2 kaške šećera, pa sipajte vino i vanilu i mutite još 2 minuta. Kuhajte na pari ovaj krem sve dok se ne zgusne i dodajte ga u čokoladu. Kad se prohladi, umiješajte bjelance umućeno u snijeg. Eklere napunite pripremljenom smjesom i dekorišite preostalom istopljenom čokoladom.
Sipajte krem u poslastičarski špric sa zvjezdastim nastavkom i na plehu obloženom papirom za pečenje istisnite štapiće dužine 8 cm. Pecite na 200°C oko 25 minuta i ostavite da se ohlade.
Na pari istopite 200 g čokolade s pavlakom i ostavite sa strane. U drugoj posudi umutite žumanca sa 2 kaške šećera, pa sipajte vino i vanilu i mutite još 2 minuta. Kuhajte na pari ovaj krem sve dok se ne zgusne i dodajte ga u čokoladu. Kad se prohladi, umiješajte bjelance umućeno u snijeg. Eklere napunite pripremljenom smjesom i dekorišite preostalom istopljenom čokoladom.
0 komentari :
Objavi komentar