8. srpnja 2014.

Ekleri punjeni kremom od čokolade

  • 1,5 dl mlijeka
  • 130 g putera
  • 180 g brašna
  • 6 jaja
  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 0,5 dl slatke pavlake
  • 3 žumanceta
  • 2 kašike šećera
  • 6 kašika slatkog bijelog vina
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 bjelance

Priprema
Stavite da provri mlijeko sa 1,5 dl vode, kockicama putera i malo soli. Dodajte prosijano brašno i miješajte dok masa ne počne da se odvaja od ivica šerpe. Kuhajte još 2 minuta, sklonite s vatre, pa umutite u krem jedno po jedno jaje i promiješajte da dobijete svilenkastu masu.

Sipajte krem u poslastičarski špric sa zvjezdastim nastavkom i na plehu obloženom papirom za pečenje istisnite štapiće dužine 8 cm. Pecite na 200°C oko 25 minuta i ostavite da se ohlade.

Na pari istopite 200 g čokolade s pavlakom i ostavite sa strane. U drugoj posudi umutite žumanca sa 2 kaške šećera, pa sipajte vino i vanilu i mutite još 2 minuta. Kuhajte na pari ovaj krem sve dok se ne zgusne i dodajte ga u čokoladu. Kad se prohladi, umiješajte bjelance umućeno u snijeg. Eklere napunite pripremljenom smjesom i dekorišite preostalom istopljenom čokoladom.

0 komentari :

Objavi komentar