6. srpnja 2015.

Lazanje bolonjez

Lazanje bolonjez Lazanje bolonjez


















Sastojci:
  • 400 grama tijesta za lazanje
  • 400 grama naribanog sira-možete po želji i umanjiti
Mesni fil:
  • 500 grama mljevenog junećeg mesa
  • 1 glavica luka
  • umak od paradajza
  • so
  • biber
  • crvena paprika
  • origano
  • bosiljak
  • malo ulja
Bešamel:
  • 5 kašika brašna
  • 1 dcl ulja
  • 1 l mlijeka
  • malo muškatnog oraščića
Način pripreme:
Luk sitno isjeckati pa ga prodinstati na ulju, dodati mljeveno meso, začine i paradajz sos pa dinstati oko 20 minuta.
Za bešamel lagano propržiti brašno na ulju, uz stalno mješanje dodavati mlijeko, dodati muškatni oraščić i kuhati par minuta.
Listove za lazanje stavljati u kipuću vodu, pustiti ih da malo omekšaju i onda slagati lazanje.
Nauljiti posudu pa složiti jedan rd listova, na to dodati bešamel sosa pa mesnog dijela, posuti sirom i sve tako raditi dok ne utrošite sastojke. Lazanje preliti preostalim bešamel sosom posuti sirom i ja ih ostavim tako bar 2-3 sata pa ih tek onda pečem. Peći na 200 stepeni oko 35 minuta.
Prijatno!

0 komentari :

Objavi komentar