30. lipnja 2015.

Baklava sa makom i višnjama


baklava Baklava sa makom i višnjama
















Sastojci:
  • 0,5 kg kora za baklavu
  • 5 jaja
  • 250 gr šećera
  • 250 gr mlevenog maka
  • 5 kašika prezli
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 male šoljica ulja + ulje za mazanje
  • 300 gr višanja iz kompota
Sirup:
  • 0,5 l vode
  • 0,5 kg šećera
  • 1 limun
Priprema:
1. Ulupati belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodati žumanca i još malo mutiti mikserom. Dodati mak, prašak za pecivo, prezlu i na kraju ulje pa sve polako pomešati kašikom.
2. Pleh namazati uljem, pa ređati kore. Na dno staviti 3 kore, svaku poprskati sa malo ulja, pa staviti fil i posuti višnjama. Staviti po dve kore, pa fil, višnje i tako dok ne nestane materijala. Završiti sa korama, odozgo staviti po 3 kore.
3. Koru dobro premazati uljem i iseći nožem.
4. Staviti u zagrejanu lernu na 200 stepeni da se peče. Međuvremeno pripremiti sirup.
5. 0,5 l vode staviti da se kuva sa 0,5 kg šećera i dodati isceđeni sok od jednog limuna.
6. Kada je baklava pečena, izvaditi iz rerne, sačekati da se malo hladi i preliti sirupom.
7. Kada se sirup upije možemo poslužiti baklavu.
Prijatno!

0 komentari :

Objavi komentar