25. veljače 2015.

Čokoladna torta


Čokoladna torta

Potrebni sastojci:

Kore :

200 g smeđeg šećera
185 ml mlijeka


125 g putera
190 g brašna
1 kesica praška za pecivo
50 g kakaa u prahu
3 jaja

Fil :

185 g putera
345 g  šećera u prahu
95 g mlijeka u prahu
1  kašika mlijeka
Čokoladna glazura :
300 g tamne čokolade za kuhanje
125 ml slatke pavlake
30 g maslaca

Za ukrašavanje:

450 g čokoladnih kuglica

Način pripreme:



Zagrijte rernu na 160 stepeni C i obložite papirom za pečenje, kalup za tortu od 20 cm u prečniku. Mlijeko i smeđi šećer pomiješajte i stavite da se zagrije pa ubacite maslac.
Mješati na tihoj vatri dok se maslac ne otopi. Ostaviti da se prohladi. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo sa kakaom. Umutite jaja, pa dodajte mlijeku sa maslacem i umiješajte brašno.
Mutite dok ne dobijete glatku smjesu. Sipajte u kalup i pecite oko 55 minuta. Istopite čokoladu i maslac, pa postepeno dodajte slatkoj pavlaci i umutite da dobijete glatku glazuru za tortu, piše Novi.ba.
Umutite 185 g putera dok ne postane pjenast, pa dodajte šećer u prahu, mlijeko u prahu i  kašiku mlijeka pa sve to dobro sjedinite. Dodajte zatim 1 1/2 kašike čokoladnog krema i dobro umiješajte da se sjedini sa filom.
Tortu presjecite da dobijete 4 korice. Svaku koricu isfilujte kremom a cijelu tortu na kraju premažite čokoladnom glazurom. Tortu na kraju možete ukrasii čokoladnim kuglicama.

0 komentari :

Objavi komentar