11. siječnja 2015.

RECEPT TJEDNA: Pastel de Nata (Pastel de Belém)

Pastel_receptPastel

de nata odnosno Pastel de Belém je tradicionalna, kremasta portugalska slastica. Vjeruje se da su pasteli nastali još prije 18. stoljeća, a prvi su ih radili katolički redovnici iz samostana sv. Jeronima u Belému u Lisabonu, odakle potječe i drugi naziv za ovaj desert.

Sastojci:
-    2 žlice brašna
-    160 g mljevenog šećera
-    3 žumanjka
-    1 jaje
-    300ml mlijeka
-    1 komad limunove kore
-    1 vanilin šećer
-    smrznuto lisnato tijesta (500 g)
-    malo maslaca ili margarina

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 230°C (s ventilatorom) ili 250°c (bez) i stavite policu na vrh pećnice. Pomješajte brašno i šećer u jednu posudu. Utucite žumanjak i jaje u drugu posudu i ostavite sa strane. Zagrijte mlijeko sa limunovom korom. Kada mlijeko provrije, izvadite limunovu koru. Dodajte brašno, šećer i dobro promješajte dok smjesa ne bude glatka te postepeno dodajte smjesu od jaja. Kuhajte na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok se smjesa ne stvrdne (otprilike 8 minuta). Zatim dodajte vanilin šećer i maknite sa vatre. Tijesto izrežite

na krugove (cca. 8 cm). Namastite kalup za muffine, stavite lisnato tijesto i vilicom ga potisnite u svaki kalup pojedinačno. Ulijte kremu do vrha tijesta i stavite peći. Pecite maksimalno 12 minuta, dok krema ne potamni na rubovima. Gotove kolače posipajte cimetom i/ili šećerom u prahu.
U slast!

0 komentari :

Objavi komentar