9. prosinca 2014.

Vanilija & Coko & Dulce torta


Sastojci



Broj osoba:
8 osoba
  • TAMNA PODLOGA

  •  100 gr keksa
  •  50 gr oraha ili ljesnjaka (ili puna saka)
  •  1 cajna k. kakao praha
  •  2 supene k. margarina ili maslaca
  • DULCE & VANILIJA MOUSSE

  •  200 gr krem sira (Philadelphia, ABC..)
  •  100 ml punomasnog mlijeka
  •  3 lista zelatine
  •  3 supene k. vrhom pune, dulce de leche kreme s vanilijom
  •  200 ml mlijecnog slatkog vrhnja 35% masnoce
  •  (1 banana, proizvoljno)
  • GANACHE

  •  200 ml mlijecnog slatkog vrhnja
  •  90 gr tamne cokolade za kuhanje 72% kakaa
  •  1 cajna k. vrhom puna, dulce de leche kreme sa vanilijom
  • ----------------------------

  •  22 cm kalup

Priprema

Vrijeme pripreme:
25 min


Težina:
Jednostavno

  1. Za podlogu izmiksajte kekse, orasaste plodove, kakao prah te dodajte u otopljen maslac. Smjesu rukama utisnite u kalup. Stavite u zamrzivac.
  2.   Dulce de leche koncentrat vanilije 
    Za kremu potopite listove zelatine u hladnu vodu da nabubre. Pjenjacom pomjesajte dulce de leche (slika sa strane) sa sirom. Mlijeko zagrijte u mikrovalnoj te dodajte zelatinu da se otopi. Sve uspite u smjesu od sira i dulce te pjenjacom povezite sve u glatku, tecnu smjesu. Stavite 10 min. u frizider. Ulupajte slatko vrhnje u polucvrst slag. Dodajte slag u 2 navrata u pripremljenu kremu, te lagano umjesajte (ne mikserom) dok ne dobijete mousse. Rasporedite ga po podlozi. Ako zelite tortu sa bananom, izrezite bananu na 3 djela, pa na stapice. Stapice utisnite kruzno u kremu da biste dobili lijep presjek pri rezanju torte. Stavite u zamrzivac.
  3. Za ganache zagrijte vrhnje do kljucanja i prelijte po izlomljenoj cokoladi. Ostavite 2 minute, dajte cokoladi vremena da se sasvim rastopi. 
    Savjet za pocetnike: ako u smjesi ima vidljivih mrvica cokolade, onda se cokolada nije dovoljno istopila i ganache se nece ucvrstiti nego ce ostati tecan. Smjesu trebate polako mjesati dok ne bude sasvim sjajna i glatka.  
    Ganache prelijte preko torte i ostavite u frizider, nakon 2 sata torta je spremna za posluzivanje. 

Posluživanje

Torta se odlicno reze (nista ne klizi), samo malo zagrijte noz u toploj vodi prije svakog reza

coolinarka.com

0 komentari :

Objavi komentar