Sastojci
- Broj osoba:
TAMNA PODLOGA
- 100 gr keksa
- 50 gr oraha ili ljesnjaka (ili puna saka)
- 1 cajna k. kakao praha
- 2 supene k. margarina ili maslaca
DULCE & VANILIJA MOUSSE
- 200 gr krem sira (Philadelphia, ABC..)
- 100 ml punomasnog mlijeka
- 3 lista zelatine
- 3 supene k. vrhom pune, dulce de leche kreme s vanilijom
- 200 ml mlijecnog slatkog vrhnja 35% masnoce
- (1 banana, proizvoljno)
GANACHE
- 200 ml mlijecnog slatkog vrhnja
- 90 gr tamne cokolade za kuhanje 72% kakaa
- 1 cajna k. vrhom puna, dulce de leche kreme sa vanilijom
----------------------------
- 22 cm kalup
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Težina:
-
Za podlogu izmiksajte kekse, orasaste plodove, kakao prah te dodajte u otopljen maslac. Smjesu rukama utisnite u kalup. Stavite u zamrzivac.
-
Za kremu potopite listove zelatine u hladnu vodu da nabubre. Pjenjacom pomjesajte dulce de leche (slika sa strane) sa sirom. Mlijeko zagrijte u mikrovalnoj te dodajte zelatinu da se otopi. Sve uspite u smjesu od sira i dulce te pjenjacom povezite sve u glatku, tecnu smjesu. Stavite 10 min. u frizider. Ulupajte slatko vrhnje u polucvrst slag. Dodajte slag u 2 navrata u pripremljenu kremu, te lagano umjesajte (ne mikserom) dok ne dobijete mousse. Rasporedite ga po podlozi. Ako zelite tortu sa bananom, izrezite bananu na 3 djela, pa na stapice. Stapice utisnite kruzno u kremu da biste dobili lijep presjek pri rezanju torte. Stavite u zamrzivac.
-
Za ganache zagrijte vrhnje do kljucanja i prelijte po izlomljenoj cokoladi. Ostavite 2 minute, dajte cokoladi vremena da se sasvim rastopi.
Savjet za pocetnike: ako u smjesi ima vidljivih mrvica cokolade, onda se cokolada nije dovoljno istopila i ganache se nece ucvrstiti nego ce ostati tecan. Smjesu trebate polako mjesati dok ne bude sasvim sjajna i glatka.
Ganache prelijte preko torte i ostavite u frizider, nakon 2 sata torta je spremna za posluzivanje.
Posluživanje
Torta se odlicno reze (nista ne klizi), samo malo zagrijte noz u toploj vodi prije svakog rezacoolinarka.com
0 komentari :
Objavi komentar