7. prosinca 2014.

Đulbastije



Jedan starinski recept koji sam nasljedila od moje mame i uvijek oduševi moje ukućane a i goste!

Sastojci:

- 500 gr mljevenog mesa - 700 gr ribanog krompira - 1 jaje - 2 glavice luka - 1 cen bijelog luka - 2 kasike brasna - 2,5 dcl vrhnja za kuhanje - 4 kasike mlijeka,4 dcl vode - so,biber,vegeta - ulje za przenje đulbastija




Priprema:



1. U plastičnu zdjelu staviti mljeveno meso, isjeckani luk (i jedan i drugi), jaje, so, biber, vegetu i izribani krompir fino rukama dobro izmješati da se krompir izjednači sa mesom 2. Ugrijati ulje na tavi i praviti velike kao dlan đulbastije i prepržiti sa obadvije strane da fino porumeni; preprzene stavljati u tepsiju u kojoj cemo ih pec.
3. Kada smo ispržili đulbastije u to isto ulje staviti brašno i pržiti dok ne požuti (kao zaprška) i dodati vodu i mlijeko i brzo mješati da se sve fino izjednači i dodati malo soli, bibera i vegete da vam bude pregusto (kao za palačinke). 4. Kada smo napravili zapršku preliti preko đulbastija u tepsiji i posuti sa vrhnjem za kuhanje. 5. Rernu ugrijati na 220 stepeni i peći 45 min đulbastije. Dobijete ovo divno jelo uz koje netrebate nikakv prilog.

(namirnice.ba)

0 komentari :

Objavi komentar