7. prosinca 2014.

Torta sa ušećerenim bademima



Sastojci:

Usecereni bademi
200 grama cijelih badema
125 grama secera
1 vanilja
na vrh noza cimeta
75 ml vode

Bisvkit I

3 bjelanjka
mrvicu soli
120 grama secera
75 grama badema ( mljevenog )
20 grama brasna
15 grama ulja
i jos za natapanje biskvita
50 ml Amaretta ili slicnog likera



Biskvit II
4 jaja
100 grama secera
160 grama badema ( mljevenog )
40 grama brasna
30 grama ulja
4 bjelanjka
80 grama secera

Krema
1l mlijeka
100 grama secera
2 vrecice vanilije ili stapic vanilje
120 grama skrobnog brasna
7 zumanjaka
250 grama maslaca
+ ušećereni bademi

Za ukrasavanje
listici badema


Priprema:

Torta je za kalup od 22 cm. Za kalup velcine 26cm pojacajte kolicinu sastojaka za 1/4.


1. Ušećereni bademi
U tavu ili sirju posudu stavite kuhati secer, vodu, cimet i vaniliju. Kad zakuha ubacite
cijele, neoguljene bademe. Kuhajte dok sva voda ne ispari. Secer ce se poceti ponovo
kristalizirati. Peci bademe uz stalno mjesanje dok se secer ponovo pocne topiti i
postane karamelast te ovije bademe, pazeci da ne zagore i postanu gorki. Istresti
bademe na pek-papir, rasiriti ih i ostaviti da se ohlade. Ovaj korak mozete napraviti i
nekoliko dana unaprijed, ali paznja, dobro ih sakrijte jer su prava napast. Ako imate
mogucnosti mozete kupiti i gotove karamelizirane bademe.

2. Biskvit I
Od navedene smjese peku se 2 biskvita Cvrsto izmiksajte bjelanjke s mrvicom soli.
Dodajite malo po malo secer dok masa ne postane sjajna i cvrsta i secer se vise ne
osjeti. Pomijesajte bademe i brasno. Dodajte ih masi od bjelanjaka zajedno sa uljem,
njezno mjesajuci, od sredine prama dolje i prema rubovima. Podijelite masu u 2 kalupa
kojima ste na dno stavili pek papir, a rubove malo namastili maslacem. pecite biskvit
17-18 minuta na 180, pazeci da se ne osuse. Ako nemate dva ista kalupa, mozete prvo
ispeci jedan pa onda drugi biskvit. Hladne biskvite nakvasite sa po 25ml Amaretta (
opcionalno ). Ostavite ih sa strane dok ne ispecete druge biskvite.

3. Biskvit II
Od navedene smjese peku se tri biskvita. Izmiksajte prvo bjelanjke s mrvicom soli,
dodajte postepeno 60 grama secera. Odlozite na stranu dok izradite ostatak biskvita.
Izvazite zdjelu u kojoj cete miksati jaja da vam je lakse poslije masu podijeliti na 3
jednaka dijela. Miksajte jaja i secer dok smjesa postane svjetla i kremasta.
Pomijesajte bademe i brasno. Dodajte ih naizmjenice sa uljem u izmiksana jaja. Toj
smjesi dodajte trecinu bjelanjaka, njezno ih spojite te dodajte i ostatak njezno
mjesajuci od sredine prema dolje i onda po rubovima zdjele prema gore. Sad vazete
ukupnu kolicinu smjese i zdjele, odbijete tezinu zdjele i dobijete kolicinu smjese. U
pripremljeni kalup istresite 1/3 smjese, izravnjate i pecite na 200 stupnjeva 9-10
minuta. Ispecite i preostala 2 biskvita.

4. Krema
Odvojite 2dl mlijeka, ostatak stavite da zakuha sa secerom i ostruganim stapicem
vanilije ili vanil secerom. Izradite zumanjke sa secerom da postanu svjetli i pjenasti,
dodajte skrobno brasno i mlijeko i izradite da nema grudvica. Kad mlijeko zakuha ulijte
malo vruceg mlijeka u smjesu s jajima, vratite mlijko da zakuha i u njega sipajte smjesu
s jajima i skrobnim brasnom, energicno mjesajte da krema zakuha da ne zagori i
prokuhajte kremu oko 2 minute. Ohladite kremu na sobnoj temperaturi uz stalno
mjesanje. Maslac sobne temperature izradite pjenasto, dodajte u ohladjenu kremu i sve
sjedinite. I maslac i krema moraju imati istu temperaturu da se maslac ne bi zgrusao.



5. Oplemenjivanje kreme
Od kreme oduzmite 1/3, trebat ce vam za oblaganje torte izvana i gore ( nadam se da
ste izvagali zdjelu da znate koliko vam je trecina kreme :) ) i odlozite na stranu. U
blender stavite veci dio usecerenih badema, otprilike jednu saku ostavite sa strane.

Bademe izblendajte sa nekoliko zlica kreme u mousse. Ostatak badema sameljite na
krupno ili iscjekajte na sitno. Sve bademe koje ste smiksali u mousse i isjeckane
sjedinite sa ostalom kremom.

6. Slaganje torte:
Na pladanj stavite prvo jedan biskvit I, nanesite 1/4 kreme i poravnajte, na njega
dolazi bisvit II pa opet 1/4 kreme i onda jos 2xbiskvit II i 2x krema. Na kraju se stavi
biskvit I. Stavite obruc oko torte, neka se ohladi ( ovo mozete i preskociti ) pa nakon
toga namazite izvana i odozgora sa onom trecinom kreme koju ste izdvojili, ukrasite
listicima badema i dobro ohladite, najbolje do sutradan da se svi sastojci prozmu.

Posluživanje:

Ako imate 2 jednaka kalupa za torte brzo cete ispeci sve biskvite. ja sam radi onih koji ih
nemaju mjerila vrijeme pecenja samo s jednim kalupom. Sve biskvite i kremu uradila sam
za 1,5 sat. Ako bude postojao interes, a imate problema s preracunavanjem, dopisat cu i
sastojke za tortu promjera 26cm.





0 komentari :

Objavi komentar