7. prosinca 2014.

Napravite domaće somune – recept!



Sastojci:

    1 kesica suhog kvasca
    1 kašičica šećera
    350 ml toplog mlijeka
    450 g brašna
    1 kašičica soli
    1 kašika ulja za premazivanje:
    1 žumance
    2 kašike mlijeka
    sjemenke ćurokota


Priprema:

Pomiješati kvasac, šećer i 50 ml mlijeka. Promiješati da se kvasac rastvori. Poklopiti i ostaviti da se podiže 15-ak minuta.




Prosijati brašno u veću zdjelu, dodati nadošli kvasac i ostatak mlijeka. Zamijesiti glatko tijesto. Prebaciti u čistu zdjelu prethodno namazanu uljem, te premazati i tijesto uljem. Pokriti vlažnom krpom i ostaviti 1-1.5 h na sobnoj temperaturi, dok ne udvostruči volumen.

Prebaciti tijesto na pobrašnjenu podlogu i rukama razbiti mjehure zraka. Podijeliti na dva dijela i svaki dio oblikovati u loptu. Pokriti vlažnom krpom, pa ostaviti da raste 15 minuta. Obložiti pleh papirom za pečenje i prebacite narasle lopte tijesta na njega. Rukama ih oblikovati u ovalni oblik, savjetuje Meggle kuharica.

Blago umutiti sastojke za glazuru, pa njome premazati hljebove. Posuti ćurokotom i pokriti vlažnom krpom, pa pustiti da raste još 35-40 minuta na toplom.

Ugrijati rernu na 230 °C, a na dno staviti posudu s malo vode. Peći oko 8-10 minuta, dok ne postane zlatno.

Izvor: Radiosarajevo.ba

0 komentari :

Objavi komentar