Recept namijenjen domaćicama koje vole da prave piroške, ali ne žele
dugo vremena da se „zamaraju“ oko tijesta. Tijesto ispadne mekano, ne
lijepi se za ruke, dobro se mijesi i ne raspada se.
Sastojci:
- 4 šolje (od 2 dcl) brašna (ponekad i malo više, zavisi od tipa brasna)
- 2 kašike šećera
- 1/5 kašičice soli
- 2 kašike suncokretovog ulja
- 500 ml mlijeka (može da se zagrije, a i ne mora, probala sam i ovako i onako – rezultat je isti)
- kesica suhog kvasca 11 gr.
Sve sastojke pomiješati do homogene smjese. Staviti dobijenu smjesu u najlonsku kesu i ostaviti u frizider na 2 sata. To je to!
Poslije dva sata izvadite tijesto iz frižidera (ako ste ga tamo
držali), lagano uvaljajte u brašno i pravite piroške sa bilo kojim
filom.
Piroške možete peći na ringli na vrelom ulju, a mozete i u rerni u dobro nauljenoj tepsiji
0 komentari :
Objavi komentar