5. prosinca 2014.

princes krofne sa kremom od vanilije i cokolade


princes krofne sa kremom od vanilije i cokolade

Sastojci

  • tijesto

  •   120 ml vode
  •   120 ml mlijeka
  •   prstohvat soli
  •   100 gr putera
  •  

    200 gr brasna
  •   4 jaja
  • ganache

  •   100 ml slatkog vrhnja
  •   100 gr crne cokolade
  • krema

  •   3 zumanca
  •   300 ml mlijeka
  •   80 gr bijele cokolade
  •   2 kasike gustina
  •   5 kasika secera
  •   1 kesica vanilije
  •   50 gr putera
  •   250 ml slatkog vrhnja

  •   1 zelatina fix

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno

  1. prvo pripremiti ganache.Slatko vrhnja zagrijati,dodati nasjeckanu cokoladu.Ostaviti par minuta i onda izmijesati u glatku kremu.Ostaviti u frizider par sati.
  2. 250 ml mlijeka i 5 kasika secera staviti da prokuha.U 50 ml mlijeka razmutiti zumanca i gustin i skuhati u mlijeku gust krem.Skloniti sa ringle,dodati vaniliju i cokoladu,izmijesati da se sve istopi i poveze,pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se skroz ohladi.U ohladjen krem dodati mekan puter i sve dobro umutiti mikserom.
    Slatko vrhnje i zelatin fix umutiti u cvrst slag i lagano ga umijesati u kremu.Ostaviti u frizider.
  3. Rernu zagrijati na 200°.Pleh obloziti papirom za pecenje.Za krofne staviti u serpu vodu,mlijeko,so,puter i pustiti da prokuha i puter se istopi.Mijesajuci drvenom kasikom istresti brasno i snazno mijesati nekih 30-60 sekundi dok se tijesto ne pretvori u loptu i ne pocne odvajati od serpe i kasike.Skloniti sa tingle i prohladiti malo.Muteci mikserom najvecom brzinom dodavati 1 po 1 jaje i posle svakog jajeta dobro umutiti.Staviti tijesto u spric kesu sa sirokim zvjezdastim nastavkom i spricati krofnice na papir.Ja sam pravila malo manje i dobila sam 16 kom.od ove mjere.Staviti ih rernu i peci dok ne budu zlatno zute,nekih 30-35 min  i ne otvarati rernu prilikom pecenja da se ne bi slijepile.Svaku krofnicu presjeci napola i ostaviti da se ohlade.
  4. U spric kesu sa zvjezdastim nastavkom staviti 3 kasike ganache i pritisnuti rukama tako da se ganache razmaze po citavoj unutrasnjosti spric kese.Otvoriti kesu i staviti zuti krem.Na donji dio princeza spricati fil,poklopiti drugom polovicom krofnice.Ostatak ganache kreme zagrijati i isarati princeze odozgo.

0 komentari :

Objavi komentar