1. prosinca 2014.

Evo kako da pripremite odlične ćevape


 Sastojci:
- 750 gr junetine
- 250 gr ovčetine
- 1 kašika soli
- 1 kašika vegete
- 1 kašika bibera
- 1/2 glavice bijelog luka
- 1 kašika kajmaka
- malo mineralne vode

Obavezni prilozi:

- Što više crvenog luka to bolje
- kajmak ili ajvar po želji




Poljev za lepinu:

- provrela voda
- malo goveđeg temeljca ili kocka
- vegeta
- malo ulja
- peršunov list
- bijeli luk
- biber

Priprema poljeva:

- Stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da prokljuća

Priprema ćevapa:

- Meso narežite na sitnije komade i meljite ga (usitnite) 2x
- U multipraktiku usitnite češnjak tako da izađe sok
- Meso pomješajte sa sokom od češnjaka, začinima (dodajte ih po ukusu), kaljmakom i mineralnom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u fržider
- Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno
- Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa malo, malo, malo ulja
- Kad su skoro gotovi prelijte ih zaljevom
- Lepinje namočite zaljevom i malo zapecite

0 komentari :

Objavi komentar