29. studenoga 2014.

Splitska torta


Splitska torta

Sastojci

  • Biskvit:

  •  9 bjelanjaka
  •  9 žlica kristal šećer
  •  15 dag oraha
  •  15 dag suhih smokava
  •  15 dag grožđica
  •  3-4 žlice oštrog brašna

  •  prstohvat soli
  • Krema:

  •  9 žumanjaka
  •  9 žlica šećera u prahu
  •  20 dag maslaca
  •  1 vanilin šećer
  •  malo ribane narančine korice
  • Za natapanje kora:

  •  malo soka od naranče
  •  malo ruma
  • Još:

  •  malo čokolade za kuhanje

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. Biskvit:



  2. U veliki lim od pećnice stavite par kapi ulja, pa ga razmažite papirnatom salvetom. Obložite papirom za pečenje i pritisnite da se zalijepi.
    Suhe smokve, grožđice i orahe nasjeckajte. Dodajte brašno i dobro izmiješajte.
    Bjelanjke i prstohvat soli istucite u snijeg, pa stalno miksajući dodajite 1 po 1 žlicu šećera. Tucite dok snijeg ne očvrsne.
  3. U bjelanjke pomalo dodajite usitnjeno voće i lagano izmiješajte žlicom. Izlijte na lim, poravnajte i pecite na 180"C oko 25 minuta. Pećnicu ugasite, otvorite vrata i ostavite biskvit u njoj još par minuta.
    Ohladite, pa uzduž izrežite na tri trake. Tek sada pažljivo skinite papir, jer je puno lakše sa manjih komada.
  4. Krema:

  5. Žumanjke, šećer i vanilin šećer izmutite, pa preselite na paru i tucite dok se krema ne zgusne. Ohladite, pa dodajte pjenasto umućen maslac i malo ribane narančine korice. Sve dobro izmiksajte.
  6. Slaganje torte:

  7. Pomiješajte malo ruma i soka od naranče pa poškropite sve tri kore. Onda svaku namažite sa trećinom kreme i slažite jednu na drugu.
    Premažite tortu izvana, pa prošarajte po vrhu sa malo otopljene čokolade.
  8. Umjesto grožđica, mogu suhe brusnice.

0 komentari :

Objavi komentar