Sastojci: 500 g bukovača, 1 manja šolja riže, 1 dl bijelog vina, 1 šolja prezle, 1 jaje, 1 luk, 2 kašike sjeckanog peršuna, 2 kašike crvene paprike, 1 kašika pavlake, so, biber, ulje za prženje
Za umak od tikvica_2 tikvice, 1 luk, 1 manja šolja brašna, 2 kašike pavlake, so, biber
Priprema šnicle: Rižu skuhajte. Očistite bukovače i sitno ih narežite. Na ulju pržite nasjeckani luk dok ne postane staklast, dodajte bukovače pa dinstajte dok ne puste vodu i dok sok ne ispari. Začinite pa zalijte vinom uz povremeno miješanje i dolijevanje vode pirjajte dok gljive ne omekšaju. Pomiješajte kuhanu rižu i bukovače, dodajte jaje, peršun, prezlu i ostale začine. Dobro izmjesite rukom i napraviti šnicle. Pržite ih u vrućem ulju s jedne i druge strane.
Priprema umak: Operite tikvice pa ih narežite na tanke kriškice. Na ulju pržite nasjeckani luk dok ne postane staklast, dodajte tikvice pa ih uz miješanje dinstajte dok ne puste tekućinu. Začinite po želji pa nastavite pirjati uz povremeno dolijevanje vode oko 15-20 min. Pred kraj dodati brašno razmućeno sa pavlakom i malo vode, pa još kratko prokuhajte.
0 komentari :
Objavi komentar