13. rujna 2014.

Mak štrudle

strudla sa makom u obliku cveta

Testo:

1 jaje
kockica svezeg kvasca
kasika secera
1/8l mleka
80 gr istopljenog margarina
rendana kora od limuna
malo soli
350-400 gr brasna


200 gr maka
1 dcl mleka
100 gr secera
vanilin secer
Odozgo:
secer u prahu
vanil secer
Umesiti testo od svih sastojaka ali tako da se prvo pomesaju svi tecni sastojci pa onda dodavati postepeno brasno da se dobije sto mekse testo koje se ne lepi za prste. U receptu pise 400 gr brasna, obicno prodje sa manje jer testo treba da bude sto je moguce mekse jer je i strudla onda mekana.
Mak samleti i skuvati sa mlekom i secerom da se dobije ne previse gust fil koji moze fino da se razmazuje. Ja uvek dodam mleko onako od oka pa nemam pojma koliko tacno ide mozda oko 1 dl ili malo vise.
Kad testo naraste razviti ga i premazati makom pa uviti u rolat.
Ostaviti pola sata da se testo „odmori“.
Kad je testo odstojalo, uzmemo kuhinjske makaze, i krenemo da zasecamo rolat.
Zasecemo vise od polovine rolata, kao sto je prikazano na slici, i onda krenemo da prevrcemo svaku drugu snitu rolata ka unutra kao na slici.
Kad smo to uradili uzmemo dva jajeta, kojima cemo da premazemo rolat.
U sredinu rolata mozemo a ne moramo da stavimo okruglu lopticu, ako ipak to zelimo, na samom pocetku cemo je odvojiti i napraviti od testa.
Prebaciti u podmazan i brasnom posut pleh, opet ostaviti da naraste oko pola sata. Peci na 200 C oko 40 min tj dok fino ne porumeni.
Pogledajte redosled u slikama:


strudla sa makom u obliku cveta










strudla sa makom











strudla sa makom u obliku cveta










strudla sa makom u obliku cveta










strudla sa makom u obliku cveta










strudla sa makom u obliku cveta










strudla sa makom u obliku cveta











strudla sa makom u obliku cveta










Prijatno!

0 komentari :

Objavi komentar