14. kolovoza 2014.

Torta od lješnika i kafe

Fenomenalan spoj mekanih i sočnih kora, sa bogatom kremom od lješnika i blagom aromom kafe sigurni smo da će zadovoljiti i najizbirljivija nepca. Recept smo pronašli na Caketime blogu.

Potrebni sastojci:

Za biskvit
  • 220 g šećera
  • 6 jaja (odvojena žumanca i bjelanca)
  • 1 kašika ruma
  • Prstohvat soli
  • 2 prstohvata praška za pecivo
  • 2 kašike šećera
  • 300 g mljevenih lješnika
  • 1 kašika hljebnih mrvica
Za kremu
  • 200 ml pavlke za šlag
  • 3 kašike mljevenih lješnika
  • 1 kašičica instant kafe u prahu
  • 3 kašike šećera u prahu
torta2

Uključite rernu da se grje na 180C, a okrugli kalup za torte prečnika 24 cm, namastite i na dno stavite papir za pečenje, a stranice pospite brašnom.
U posudi mikserom mutite šećer i bjelanca dok ne postanu pjenasta, a zatim dodajte rum i lješnike pa sve izmješajte.
U posebnoj posudi mutite bjelanca sa malo soli, a pred kraj mućenja dodajte prašak za pecivo i 2 kašike šećera. 2-3 kašike bjelanaca dodajte žumancima, sjedinite pa dodajte ostatak i umješajte polako spatulom. Na kraju dodajte hljebne mrvice pa mješajte. Dobijenu smjesu sipajte u pripremljeni kalup, temperaturu rerne smanjite na 150C, pa stavite biskvit da se peče 40 minta. Prije nego ga izvadite iz kalupa ostaviteda se u potpunosti ohladi.
Za kremu, umutite pavlaku sa šećerom u čvrsti šlag, zatim umješajte lješnike i kafu.
Ohlađenu koru presjecite na dva jednaka dijela, horizontalno. Jednu koru stavite na tanjir za posluživanje, premažite pripremljenom kremom, pa odozgo stavite drugu koru i po želji cijelu tortu premažite kremom ili šlagom. Ukrasite cijelim lješnicima.

0 komentari :

Objavi komentar