Sigurni smo da vam od samog naziva ove sjajne torte ide voda na usta, čokoladno-kafena sladoled torta zvuči jednostavno neodoljivo.
Ova fenomenalna torta za koju smo recept na pronašli na blogu pod nazivom Food52 je zbog kafe i burbona koje sadrži rezervisana samo za odrasle. Pripremite je za predstojeći Dan zaljubljenih.
Potrebni sastojci:
(Za 10-12 osoba)
Kora:
- 240 g tamne čokolade
- 6 kašika putera
- Šolja šećera
- 3 jaja
- Kašičica vanila ekstrakta
- Malo soli
- 1/3 šolje brašna plus jedna dodatna kašika
- ¼ šolje kako zrna (nije obavezno, zamijenite ih orašastim plodovima)
Za sladoled od kafe
- 2 šolje punomasne pavlake
- 1 šolja mlijeka
- ¼ sitno mljevene kafe
- ¾ šolje šećera
- 5 žumanaca
- 2 kašike likera od kafe
- Malo soli
Krema od burbona
- 350 g slatkog kondenzovanog mlijeka
- 2 šolje punomasne slatke pavlake
- 2 kašike burbona
- Malo soli
Za početak napravite biskvit. Uključite rernu da se grije na 170C, a okrugli kalup za torte premažite puterom i prekrijte masnim papirom.
Isjeckanu čokoladu i puter stavite da se topi na pari, povremeno mješajte dok se u potpunsti ne otope, a zatim ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi.
U posebnoj posudi mikserom mutite šećer, jaja, vanila ekstrakt i so, dok ne dobijete pjenastu smjesu, otprilike tri minute. Otopljenu čokoladu u tankom mlazu sipajte u umućena jaja, neprestano mješajući električnim mikserom. Na kraju, varjačom umješajte brašno i dve kašike kakao zrna ili orašastih plodova po želji.
Pripremljenu smjesu uspite u kalup, pospite sa malo isjeckanih kako zrna ili orašastih plodova i stavite da se peče 25-30 minuta.
Kad je kora pečena i ohlađena, presjecite je po pola, horizontalno, donji dio vratite u okrugli kalup, a gornji dio iskidajte na male komadiće i ostavite sa strane.
Krenite sa pripremom sladoleda od kafe. Mikserom mutite jaja, šećer, liker i mljevenu kafu. Mlijeko i slatku pavlaku stavite na šporet da se zagrije, ali ne i da prokuha, skinite sa šporeta pa umješajte šolju vruće smjese u jaja u tankom sloju, brzo mješajući mikserom da se jaja ne skuhaju.
Nakon toga cijelu smjesu uspite u ostatak mleka i pavlake i sve vratite na šporet, na nisku temperaturu i kuhajte, stalno mješajući, dok se smjesa ne zgusne. Ostavite smjesu da se u potpunosti ohladi, pa je stavite u mašinu za pravljenje sladoleda ili u zamrzivač. Ako smjesu budete hladili u zamrzivaču, svakih 15 minuta je mutite žicom za mućenje. Sladoled ne smije da bude u potpunosti tvrd.
Pomalo tečan sladoled uspite preko ohlađene kore u kalupu, a preko sladoleda poslažite komadiće biskvita pa sve stavite u zamrzivač da se dobro stvrdne dok pripremite drugu kremu.
U posudi mješajte kondenzovano mlijeko, burbon i malo soli. U posebnoj posudi umutite čvrsti šlag od slatke pavlake i pomješajte sa burbonom i kondenzovanim mlijekom.
Pripremljenu kremu premažite preko prve kreme i stavite u zamrzivač preko noći.
Poslužite sa čokoladnim prelivom.
0 komentari :
Objavi komentar