1. kolovoza 2014.

Kremasta torta sa slanim štapićima

Ovo je prava torta hvalisavica – spoj hrskavog i kremastog. Torta sa slanim štapićima nije savršena za rezanje, ali joj je ukus za pobednike.

Ideju smo pronašli na blogu Clubnarwhal, gde ističu da je ovo idealna slastica za sve one koji će uvijek radije birati kreme, pudinge i museve, nego kore. Naime, gotovo cijela torta je u kremama.

torta sa slanim stapicima 4

Sastojci:

  • 3 šolje grubo izmrvljenih pereca
  • Slani štapići za “ogradu” torte
  • 170 gr putera, otopljenog
  • 1/4 šolje šećera
  • 1 šolja putera od kikirikija*
  • 230 gr krem sira, na sobnoj temperaturi
  • 1 kašičica vanile
  • 2 šolje šećera u prahu
  • 2 šolje umućenog šlaga
  • 1/2 šolje šlaga za ukras
Gornja krema:
  • 1 šolja vode
  • 1/2 šolje šećera
  • 1/2 šolje meda
  • 1 šolja čokoladnog namaza (nutela, eurokrem, …)
  • 1/2 šolje komadića čokolade
* U receptu je korišten puter namaz (cookie butter), ali mi smo ga zamjenili puterom od kikirikija
Rernu zagrijte na 180C. Nauljite okrugli kalup za torte prečnika oko 20-23 cm. Pomešajte izmrvljene perece, puter i šećer, pa utiniste u dno kalupa da biste dobili neku vrstu kore. Poravnajte je i utisnite bolje uz pomoć čaše ili šolje. Pecite koru 10 minuta i ostavite da se ohladi u potpunosti.
torta sa slanim stapicima 2
Mikserom umutite puter od kikirikija i krem sir, pa smesi dodajte vanilu. Lagano dodavajte i šećer u prahu i mutite. Na kraju dodajte i umućeni šlag, pa dobro izmešajte i sve uspite u kalup preko ohlađene kore. Preko dodajte preostalih pola šolje šlaga – kao ukras i stavite u frižider.
Da biste napravili gornju kremu – preliv, na srednjoj temperaturi u šerpici pomešajte vodu, šećer i med. Kada se šećer otopi dodajte čokoladni namaz po izboru i komadiće čokolade. Mešajte dok se sve ne sjedini i čokolada ne istopi. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.
torta sa slanim stapicima 3
Pre služenja odvojite stranice kalupa, pa “zazidajte” kremu ogradom od slanih štapića. Pospite tortu pripremljenom kremom i režite na komade. Možete je služiti i poluzaleđenu – samo je na par sati stavite u zamrzivač.

0 komentari :

Objavi komentar