1. kolovoza 2014.

Limun dijeta

 Skida višak kilograma, uklanja celulit, čisti organizam i čuva vašu mladolikost!


Tropska voćka je odlična u procesu mršavljenja, jer potstiče probavu, čisti telo od nakupljenih otrova i tečnosti, pa tako oslobađa i od celulita
Limun može biti prava dragocena namirnica u borbi za positzanje željene linije, jer sadrži hidroksicitat, koji usporava asimilaciju masti.
Bogat je esencijalnim uljima, kao što je limonen koji blokira sintezu holesterola, dok je jedna vrsta šećera, polikosanol, prisutna u kori i pomažesagorevanju masnoća.
Dijetu je osmislila nutricionistkinja Evelin Flači, koja tvrdi da ovaj režim ishrane omogućava odstranjivanje po kilogram masnih naslaga (a ne mišića) nedeljno.
Uz to, limun zahvaljujući svom pročišćavajućem delovanju, pomaže i u oslobađanju od nakupljenih tečnosti, pa i celulita.
Dnevno treba konzumirati oko četiri limuna, kao sok ili kao rendanu koricu.
Antioksidativno delovanje
Limun je odlična osnova pročišćavajuće dijete, jer otklanja otrove koji su se nagomilali u telu.
Sve prednosti koje ima daje mu visoka koncentracija vitamina C, koji ima izrazito antioksidantno delovanje, koja pomaže i da se održi mladolikost.
Muka vam je pri samoj pomisli na to koliko je kiseo? Istina, kiseliji je od bilo kojeg drugog voća, ali u tome se ogleda i njegova prednost.
Pokušajte da pijete sok od limuna zaslađen medom. Ili, još bolje, nasecite limun na kriške i jedite ga tako: ubrzo ćete se uveriti koliko vam prija.
Upravo zbog velike količine limunske kiseline, koja osim što je odlična protiv dijareje, podstiče rad probavnih enzima.
Suprotno verovanjima, limun nije odgovoran za žarenje u želucu. Kiseo je, ali želudac je navikao na jače kiseline pa mu ne može naškoditi ni čist limunov sok.
Šta više, visok nivo kalijuma u njemu zapravo neutralizuje preterano lučenje kiseline. Upravo zato, limun je odlično sredstvo protiv kiseline.
Jelovnik limun dijete
Doručak je isti za sve dane: šoljica čaja sa limunom, 2 komada integralnog dvopeka i kašičica marmelade od limuna.
Ponedeljak
Ručak: 70 g kuvanog pirinča začinjenog limunovim sokom, 2 kašičice ulja i 2 kašičice parmezana, 150 g zelene salate sa limunovim sokom i kašičicom ulja, voćna salata od sezonskog voća začinjena sokom od pola limuna
Večera: prženi komadići teletine i šunke sa kriškama limuna, integralno pecivo, spanać začinjen kašičicom ulja i limunovim sokom
Utorak
Ručak: 150 g oslića u foliji sa jednom kapi ulja, sokom jednog limuna i drugim limunom sečenim na kriške, integralno pecivo, boranija kuvana na pari, začinjena sa kapi ulja i sokom od pola limuna
Večera: 150 g pilećih prsa pečenih na tiganju sa jednom kapi ulja, začinima i limunovim sokom, pečene paprike (crvene i žute) začinjene sa kapi ulja i sokom od pola limuna i integralno pecivo
Sreda
Ručak: 70 g špageta sa jogurtom i limunom, 150 g zelene salate začinjene sokom od pola limuna i kašičicom ulja, činijica jagoda sa sokom od pola limuna i malo šećera.
Večera: 150 g kuvane hobotnice začinjene kašičicom ulja, peršunom i sokom od pola limuna, boranija kuvana na pari začinjena sa kapi ulja i sokom od pola limuna, integralno pecivo
Četvrtak
Ručak: mešana salata od 40 g mocarele, 30 g tunjevine, 5 maslina i limunom, integralno pecivo ili 2 kriške hleba, voćna salata (osim banana i grožđa) sa sokom od pola limuna
Večera: morska riba po želji pečena na tiganju sa sokom od paradajza, kriškama i sokom od limuna, 150 g mešane zelene salate sa sokom od pola limuna i kapi ulja, 2 mala kuvana krompira sa kašičicom ulja
Petak
Ručak: 120 g teleće šnicle pečene sa kapi ulja i limunom, integralno pecivo, boranija kuvana na pari sa kašičicom ulja i limunovim sokom.
Večera: 70 g kuvanog pirinča sa 2 kašičice ulja, rendanim sirom i limunovim sokom, 120 g govedine sa povrćem, začinjene kašičicom ulja i limunovim sokom, 150 g zelene salate sa limunovim sokom i kapi ulja
Subota
Ručak: 80 g šunke sa kašičicom ulja i sokom od pola limuna, integralno pecivo, kuvani spanać začinjen kašičicom ulja i sokom od pola limuna
Večera: 70 g salate od pirinča sa povrćem, 20 g sira, 20 g pršute, uljem i limunom, salata od svežeg voća (osim banana i grožđa) i limunovim sokom i salata od paradajza začinjena kašičicom ulja.


Nedjelja
Ručak: 70 g tjestenine sa 40 g kiselog mlijeka, kapi ulja i rendanom limunovom koricom, kuvane boranija začinjena kašičicom ulja i sokom od pola limuna, pomorandža ili grejpfrut.
Večera: marinirani inćuni, integralno pecivo ili 2 kriške hleba, kuvani spanaćzačinjen kašičicom ulja i sokom jednog limuna.


0 komentari :

Objavi komentar