25. kolovoza 2014.

Čokoladni kolač bez brašna

 

Sastojci

Za tortu:
350 gr čokolade za kuhanje, isjeckane
170 gr putera
5 jaja
1 šolja kristal šećera
1,5 kašičica ekstrakta vanile
¼ kašičice kuhinjske soli
¼ šolje nezaslađenog kakaoa u prahu
Za preliv:
120 gr čokolade za kuhanje, grubo isjeckane
40 gr putera

Priprema



1. Zagrijati rernu na 150 C, a tepsiju u kojoj ćete peći premažite lagano puterom, a sa strane pospite kakao prahom.
2. Istopite čokoladu i maslac u mikrotalasnoj rerni, ili na pari dok ne postane glatka. U drugoj posudi mutiti jaja, šećer, vanilu, so i 2 kašike vode. Mutiti mikserom dok smjesa ne postane pjenasta. Zatim smanjite brzinu miksera, i postepeno sipajte prethodno rastopljenu čokoladu. Povećajte brzinu i nastavite s mućenjem još oko 30 sekundi, a zatim dodajte kakao prah i mutiti dok se sve ne sjedini.
3. Sipajte tijesto u već pripremljenu posudu i pecite 40 – 45 minuta, a zatim ostavite da se ohladi i prebacite kolač na tacnu. Pokrijte i držite u frižideru najmanje 6 sati pre služenja ili preko noći.
4. Istopite čokoladu i maslac, uz mješanje dok ne postane skroz glatko. Toplu glazuru sipajte preko ohlađenog kolača, a nožem izravnajte ivice. Nakon toga, stavite kolač u frižider 20 – 40 minuta, dok se ohladi. Prije služenja ostaviti kolač oko 30 minuta na sobnoj temperature da se prohladi.
SAVjET: Kolač secite zagrejanim nožem kako biste dobili ravne ivice kolača.

Izvor:  stvarukusa.rs

0 komentari :

Objavi komentar