25. kolovoza 2014.

Neodoljivo kremasti kolač od vanile i malina

Možda će vam se priprema ovog kolača učiniti pomalo komplikovanom, ali vjerujte nam na riječ svaki minut i svaka kap znoja utrošena u pripremu ovog kolača se i te kako isplati.




Recept smo pronašli na Tartelette blogu.

Potrebni sastojci:

maline-i-vanila2

Za kore
  • 160 g badema
  • 100 g šećera u prahu
  • 30 g višenamjenskog brašna
  • 6 bjelanaca
  • 100 g šećera
  • 2 kašičice ružine vodice
Za žele od malina
  • 2 kašike želatina u prahu
  • ¼ šolje hladne vode
  • 4 šolje zamrznutih malina
  • ½ šolje šećera
Za bavarsku kremu od vanile
  • 8 žumanaca
  • 100 g šećera
  • 500 ml mlijeka
  • 1 štapić vanile
  • 2 kašike žalatina u prahu natopljenih u ¼ šolje vode
  • 500 ml punomasne slatke pavlake
Glazura od limuna
  • 60 ml limunovog soka
  • 2 kašike vode
  • 2 kašike šećera
  • Kašičica želatina namočena u dvije kašičice vode
Prvo krenite sa pripremom kora. Uključite rernu da se grije na 175C.
Bademe sitno sameljite u blenderu zajedno sa šećerom u prahu, dodajte prosijano brašno pa ostavite sa strane. U posudu uspite bjelanca pa ih mutite mikserom dok ne počnu da se pjene, zatim postepeno dodajite šećer i mutite dok ne postanu čvrsta. U bjelanca lagano, spatulom umješajte mješavinu badema i brašna, a tokom mješanja uspite i ružinu vodicu. Dva velika četvrtasta pleha, obložite masnim papirom pa smjesu za kore ravnomerno rasporedite u tepsije i pecite 12-15 minuta. Kad su pečene, kore lagano odlijepite od masnog papira i ostavite ih sa strane.
Za želatin od malina ista ona dva pleha u kojima ste pekli kore obložite masnim papirom i krenite na pripremu.
maline-i-vanila-3

Želatin uspite u vodu i ostavite da se upije. U većoj šerpi, na srednje jakoj vatri kuhajte maline i šećer i kuhajte dok se maline u potpunosti ne otope, a nakon toga ih štapnim mikserom ispasirajte u pire za vrijeme kuhanja. Nakon što se sav šećer otopio, sklonite maline sa šporeta i umješajte želatin pa mješajte dok se u potpunosti ne otopi. Smjesu podjelite u dva dijela i sipajte je u pripremljene plehove. Ostavite da se želatin ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider.
Bavarsku kremu pripremate tako da žumanca mutite zajedno sa šećerom dok ne postanu pjenasta i posvjetle. U međuvremenu u šerpicu uspite mlijeko, dodajte sjemenke vanile i stavite na šporet da zakuha. Malu količinu mlijeka lagano sipajte preko žumanaca, stalno mješajući, a zatim je uspite u šerpu sa ostatkom mlijeka i vratite na šporet da kuha na laganoj temperaturi dok se ne zgusne. Stalno mješajte žicom za mućenje. Na samom kraju izvadite mahunu vanile i dodajte omekšali želatin pa mješajte dok se ne otopi. Ostavite kremu da se ohladi na sobnu temperaturu pa je pomješajte sa čvrsto tučenom pavlakom i odmah upotrijebite.
Glazuru od limuna pripremajte kad kolač sastavite i ohladite na sledeći način. U manju posudu uspite limunov sok, vodu i šećer pa zagrijavajte na šporetu dok se šećer ne otopi. Sklonite sa vatre i dodajte omekšali želatin i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
Da biste složili kolač pripremite četvrtasti kalup dimenzija 20×20 ili 22×22 centimetara i obložite ga plastičnom folijom tako da najmanje pet centimetara folije viri izvan kalupa.
Jednu koru od badema izrežite na dimenzije kalupa i stavite na dno. Isto učinite i sa želeom od maline pa stavite preko prve kore, a žele premažite sa malo manje od polovine bavarske kreme.
Preko bavarske kreme stavite ponovo koru, zatim žele, pa ponovo kremu. Ostatke kore od badema poslažite preko bavarske kreme i dobro izravnajte, a zatim preko kore premažite ostatak kreme.
Kolač stavite na hlađenje najmanje 2-4 sata ili preko noći, a kad se kolač stisnuo prelijte ga glazurom od limuna. Čuvajte kolač u frižideru do hlađenja.

Read more at http://lifepressmagazin.com/najcitanije/neodoljivo-kremasti-kolac-od-vanile-malina/#i8vTLoPBMREFc8Xq.99

0 komentari :

Objavi komentar