4. srpnja 2014.

Ruska salata

Ruska salata koja je poznata još i pod imenom Olivier nastala davne 1860. godine u jednom restoranu u Moskvi, kao kreacija francuskog kuhara Olivier-a. Dosta je slična francuskoj salati, razlikuje se u tome što uz povrće kao dodatak ide i meso.



Sastojci:
 5 kuhanih jaja
5 mrkvi
5 kiselih krastavaca
5 krompira


400 g graška
200 g salame po izboru
450 g majoneze
malo senfa
malo soka od limuna
malo soli
Priprema:
 Isjeći krompir i mrkvu na sitne kockice pa ih skuhati.
U zdjelu staviti oprani grašak iz konzerve, zatim sitno isjeckani krompir, mrkvu, jaja, kisele krastavice pileću salamu, po želji i malo soli, jmajonezu, obično oko 400-500 grama majoneze, zavisi od željenog ukusa.

Polako sve sastojke izmiješati da se sjedine i držati u zatvorenom.


0 komentari :

Objavi komentar