Ruska salata koja je poznata još i pod imenom Olivier nastala davne 1860. godine u jednom restoranu u Moskvi, kao kreacija francuskog kuhara Olivier-a. Dosta je slična francuskoj salati, razlikuje se u tome što uz povrće kao dodatak ide i meso.
400 g graška
5 kuhanih jaja
5 mrkvi
5 kiselih krastavaca
5 krompira
400 g graška
200 g salame po izboru
450 g majoneze
malo senfa
malo soka od limuna
malo soli
Priprema:
Isjeći krompir i mrkvu na sitne kockice pa ih skuhati.
U zdjelu staviti oprani grašak iz konzerve, zatim sitno isjeckani krompir, mrkvu, jaja, kisele krastavice pileću salamu, po želji i malo soli, jmajonezu, obično oko 400-500 grama majoneze, zavisi od željenog ukusa.
Polako sve sastojke izmiješati da se sjedine i držati u zatvorenom.
Polako sve sastojke izmiješati da se sjedine i držati u zatvorenom.
0 komentari :
Objavi komentar