Dozrelo na ljetnom suncu, bobičasto voće prava je riznica vitamina i minerala
Jedna od najvećih blagodati ljeta svakako je bobičasto voće, nenadmašan
izvor vrijednih sastojaka koji povoljno utječu na zdravlje. S druge pak
strane, radi se o ukusnim plodovima koji se mogu jesti ili tek ubrani
ili u kolačima, džemovima i raznim drugim osvježavajućim slasticama.
Dozrelo na ljetnom suncu, bobičasto voće prava je riznica vitamina i
minerala. Borovnice, maline, kupine, ribiz, brusnice, izdašni su plodovi
prirode, niskokalorični, a bogati biološki vrijednim tvarima.
Ribiz bogatiji vitaminom C od naranče
Ribiz prepoznajemo po sočnim, jestivim bobama, prema čijoj se boji razlikuju crvene, bijele ili crne sorte. Crni ribiz najbogatiji je vitaminom C i ima ga oko 200 do 230 mg na 100 grama ploda, što je gotovo dva puta više nego u plodu limuna ili naranče. Bobice ribiza mogu zadovoljiti čak polovinu dnevnih potreba za vitaminom C, zbog čega se preporučuje kod bolesti izazvanih manjkom vitamina. Plod sadrži i mnogo vitamina A, te neke od vitamina B skupine. Bobice ribiza sadrže rijetki vitamin J (vitamin za pluća), koji je sličan vitaminu C, pa se bobice savjetuju u sprječavanju i liječenju svih oblika infekcija i upala pluća. Plodovi crnog ribiza savjetuju se kod iscrpljenosti, za jačanje prirodne otpornosti organizma, kod slabokrvnosti, za poticanje apetita te za ublažavanje želučanih i crijevnih tegoba.
Listovi crnog ribiza sadrže organske kiseline tanin i eterično ulje, koje djeluje povoljno na rad bubrega, te kod svih pojava reumatskih bolesti. Ribizle su inače poznate kao dobri diuretici, a preporučuju se i svima koji pate od kroničnog umora i iscrpljenosti. Blagotvorno djeluju i na zdravlje kostiju. U narodnoj medicini crni ribiz se smatra biljkom za jačanje krvi, i zato se posebno preporučuje osobama koje su slabokrvne. Osim toga, čaj od crnog ribiza povoljno utječe na ublažavanje reumatskih tegoba. Tijekom srpnja, pa sve do rujna, možete uživati u crvenom ribizu. čije se lišće koristi za spremanje čajnog napitka kod oboljenja jetre. Ujedno pomaže i kod skleroze krvnih sudova, visokog tlaka i upale mokraćnog mjehura.
Omiljen u pripravljanju slastica
Neki ribiz ne vole zbog reskog okusa, ali upravo je on zaslužan za veliku popularnost ribiza u kulinarstu i pripravljanju kolača. Njegov kiselkast okus razbija slakoću šećera u slasticama. U svježem stanju, bobice ribiza možete poslužiti samostalno sa ili bez dodatka šećera, ili kao dio voćnih salata. Ribiz se prilikom pripreme kolača može dodati u smjesu za tijesto ili rasporediti po gornjoj površini tijesta u pola pečenja. Za poznati engleski ljetni puding, bez kuhanja se prokuhano bobičasto voće stavlja u kalup za puding obložen i pokriven izrezanim kruhom od cjelovitih žitarica. Na njega se stavi teret i u hladnjaku se preko noći kruh dobro natopi voćnim sokom. Puding se poslužuje uz tučeno slatko vrhnje.Zanimljivo je da je crna ribizla omiljena i u kozmetičkoj industriji jer sok od njezina ploda odlično regenerira i hidratizira kožu. Prilikom kupnje odaberite čvrste i sjajne bobice ribiza s peteljkom. Izbjegavajte bobice koje su napuknute, zgnječene ili s pojavom plijesni. Ovisno o njihovom stupnju zrelosti, grozdove ribiza čuvajte u hladnjaku od jednog do nekoliko dana. Kako bi što manje oštetili bobice prilikom čišćenja, uhvatite jednom rukom peteljku, a drugom rukom pomoću vilice povucite bobice prema dolje. Operite ih u cjediljki pod tekućom vodom i posušite na papirnom ubrusu.
Džem od ribiza
Za džem je potrebno dva kilograma ribiza i kilogram i pol šećera. Prilikom pripremanja prvo se od šećera i malo vode skuha gust sirup, a zatim se u to dodaju očišćene, oprane i dobro ocijeđene ribizle. Sve zajedno kuhati oko jedan sat, uz povremeno miješanje. Gotov džem sipati u zagrijane tegle i staviti u mlaku pećnicu da se na površini uhvati korica. Tek sutra tegle povezati i ostaviti da odstoje na tamnome mjestu.
Ribiz bogatiji vitaminom C od naranče
Ribiz prepoznajemo po sočnim, jestivim bobama, prema čijoj se boji razlikuju crvene, bijele ili crne sorte. Crni ribiz najbogatiji je vitaminom C i ima ga oko 200 do 230 mg na 100 grama ploda, što je gotovo dva puta više nego u plodu limuna ili naranče. Bobice ribiza mogu zadovoljiti čak polovinu dnevnih potreba za vitaminom C, zbog čega se preporučuje kod bolesti izazvanih manjkom vitamina. Plod sadrži i mnogo vitamina A, te neke od vitamina B skupine. Bobice ribiza sadrže rijetki vitamin J (vitamin za pluća), koji je sličan vitaminu C, pa se bobice savjetuju u sprječavanju i liječenju svih oblika infekcija i upala pluća. Plodovi crnog ribiza savjetuju se kod iscrpljenosti, za jačanje prirodne otpornosti organizma, kod slabokrvnosti, za poticanje apetita te za ublažavanje želučanih i crijevnih tegoba.
Listovi crnog ribiza sadrže organske kiseline tanin i eterično ulje, koje djeluje povoljno na rad bubrega, te kod svih pojava reumatskih bolesti. Ribizle su inače poznate kao dobri diuretici, a preporučuju se i svima koji pate od kroničnog umora i iscrpljenosti. Blagotvorno djeluju i na zdravlje kostiju. U narodnoj medicini crni ribiz se smatra biljkom za jačanje krvi, i zato se posebno preporučuje osobama koje su slabokrvne. Osim toga, čaj od crnog ribiza povoljno utječe na ublažavanje reumatskih tegoba. Tijekom srpnja, pa sve do rujna, možete uživati u crvenom ribizu. čije se lišće koristi za spremanje čajnog napitka kod oboljenja jetre. Ujedno pomaže i kod skleroze krvnih sudova, visokog tlaka i upale mokraćnog mjehura.
Omiljen u pripravljanju slastica
Neki ribiz ne vole zbog reskog okusa, ali upravo je on zaslužan za veliku popularnost ribiza u kulinarstu i pripravljanju kolača. Njegov kiselkast okus razbija slakoću šećera u slasticama. U svježem stanju, bobice ribiza možete poslužiti samostalno sa ili bez dodatka šećera, ili kao dio voćnih salata. Ribiz se prilikom pripreme kolača može dodati u smjesu za tijesto ili rasporediti po gornjoj površini tijesta u pola pečenja. Za poznati engleski ljetni puding, bez kuhanja se prokuhano bobičasto voće stavlja u kalup za puding obložen i pokriven izrezanim kruhom od cjelovitih žitarica. Na njega se stavi teret i u hladnjaku se preko noći kruh dobro natopi voćnim sokom. Puding se poslužuje uz tučeno slatko vrhnje.Zanimljivo je da je crna ribizla omiljena i u kozmetičkoj industriji jer sok od njezina ploda odlično regenerira i hidratizira kožu. Prilikom kupnje odaberite čvrste i sjajne bobice ribiza s peteljkom. Izbjegavajte bobice koje su napuknute, zgnječene ili s pojavom plijesni. Ovisno o njihovom stupnju zrelosti, grozdove ribiza čuvajte u hladnjaku od jednog do nekoliko dana. Kako bi što manje oštetili bobice prilikom čišćenja, uhvatite jednom rukom peteljku, a drugom rukom pomoću vilice povucite bobice prema dolje. Operite ih u cjediljki pod tekućom vodom i posušite na papirnom ubrusu.
Kolač od borovnica i ribizli
Sastojci:
250 g brašna
1 žličica praška za pecivo
120 g + 200 g šećera
vanilin šećer
2 jaja + 3 bjelanjka
120 g maslaca
3 žlice marmelade
1/2 kg borovnica ili ribizla
Sastojci:
250 g brašna
1 žličica praška za pecivo
120 g + 200 g šećera
vanilin šećer
2 jaja + 3 bjelanjka
120 g maslaca
3 žlice marmelade
1/2 kg borovnica ili ribizla
Priprema:
U zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo, 120 g šećera, vanilin šećer. dodati maslac i 2 jajeta pa umijesiti tijesto. Rasporediti ga po dnu namašćene tepsije dimenzija 30x33 cm, premazati marmeladom i peći 10 - 12 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Za to vrijeme istući snijeg od 3 bjelanjka, dodati 200 g šećera. kada je sve dobro umućeno umiješati borovnice, ribizle, masu razmazati po napola pečenom tijestu i peći dalje 25-30 minuta na 200°C..Ohladiti, rezati na kocke i poslužiti.
U zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo, 120 g šećera, vanilin šećer. dodati maslac i 2 jajeta pa umijesiti tijesto. Rasporediti ga po dnu namašćene tepsije dimenzija 30x33 cm, premazati marmeladom i peći 10 - 12 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Za to vrijeme istući snijeg od 3 bjelanjka, dodati 200 g šećera. kada je sve dobro umućeno umiješati borovnice, ribizle, masu razmazati po napola pečenom tijestu i peći dalje 25-30 minuta na 200°C..Ohladiti, rezati na kocke i poslužiti.
Džem od ribiza
Za džem je potrebno dva kilograma ribiza i kilogram i pol šećera. Prilikom pripremanja prvo se od šećera i malo vode skuha gust sirup, a zatim se u to dodaju očišćene, oprane i dobro ocijeđene ribizle. Sve zajedno kuhati oko jedan sat, uz povremeno miješanje. Gotov džem sipati u zagrijane tegle i staviti u mlaku pećnicu da se na površini uhvati korica. Tek sutra tegle povezati i ostaviti da odstoje na tamnome mjestu.
P.S. ima se malo više pročitati, ali kada je zdravlje u pitanju, i nešto što će biti korisno za naš organizam, vrijedi.
0 komentari :
Objavi komentar