3. srpnja 2014.

Popara sa špinatom i sirom


Sjećate se popare? Generacije su odrasle na njoj. Kada ste je zadnji put pravili? Prisjetimo se starog jela. Obucimo mu novo odijelo – spanać, začini, malo senfa?
Domaćice širom sveta su uvek tražile brza rešenja za gladne ukućane. I tako su nastali mnogi recepti. Popara se pravi tako što se komadići starog hleba potapaju u vodu ili mlijeko i služe sa kajmakom i sirom.
Ovaj recept je inspirisan poparom i odmakao je mnogo od običnog hljeba poparenog u vodi.

Sastojci:
  • 300 gr spanaća, očišćenog i posušenog
  • 1 ½ šolja sitno nasjeckanog crvenog luka
  • 3 kašike putera
    popara sa špinatom
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/4 kašičice muškatnog oraščića (nije obavezno)
  • 8 šolja starog hljeba, u kockicama
  • 2 šolje narendanog grijer sira ili parmezana
  • 1 šolja drugog tvrdog sira po izboru
  • 2 ¾ šolje mlijeka
  • 9 većih jaja
  • 2 kašike dižon senfa
  • 1 kašika vuster ili nekog sličnog sosa
Ukoliko koristite sveži spanać operite ga dobro i listove otresite od viška vode. Ako ste odabrali zaleđeni, odledite ga i iscjedite iz njega što više tečnosti možete i ostavite sa strane.
Luk izdinstajte na puteru u većem tiganju na srednjoj temperaturi, miješajući povremeno dok ne omekša – oko 5 minuta. Dodajte 1/2 kašičice soli, 1/4 kašičice bibera i muškatni oraščić (ako ga koristite) i dinstajte miješajući još jedan minut. Umiješajte spanać i sklonite sa vatre (ukoliko koristite sveži, dinstajte ga još malo dok listovi ne omekane).
Trećinu kockica hleba redajte u nauljenu tepsiju, poprskajte sa malo mlijeka ili vode i pospite po njemu trećinu spanaća i po trećinu svakog sira. Nastavite sa slojevima – hljeb, spanać, sirevi (završite sa sirom).
Umutite mlijeko, jaja, senf, vuster sos i 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera u većoj posudi i pospite po “lazanji od hljeba”. Pokrijte sve plastičnom folijom i ostavite u frižideru da stoji par sati da hljeb upije prelive.

popara sa špinatom

Rernu zagrijte na 200C. Izvadite svoju poparu iz frižidera i ostavite je na sobnoj temperaturi 30-tak minuta. Skinite foliju i pecite dok ne porumeni, 50-tak minuta. Služite toplo.
Naravno, vi možete napraviti modifikacije, izbaciti senf ili sos, ukoliko vam se ta ideja ne dopada ili dodati nešto svoje.
Da li vam se dopada nova popara? Kako vi pravite ovo staro jelo? Kada ste ga zadnji put iznijeli na sto?


0 komentari :

Objavi komentar