3. srpnja 2014.

Pogačice sa mljevenim mesom



Pogačice sa mljevenim mesom su sjajna opcija za zakusku, ručak uz dobar sos i salatu ili čak doručak. Naučite kako da ih pripremite.
Empanade smo već spominjali, a to je jedna vrsta pogačica koje su karakteristične za područje Latinske Amerike, a mogu se puniti raznim nadjevima, slatkim i slanim. Na Evilshenanigans blogu pronašli smo recept za ove pogačice punjene mljevenim mesom.

Potrebni sastojci:

Za tijesto
  • 2 šolje brašna
  • 1/3 šolje naribanog tvrdog sira
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • ¼ šolje margarina
  • ¾ šolje toplog mlijeka
  • 1 jaje
Za nadjev
  • 1 kašika ulja
  • ½ šolje nasjeckanog crvenog luka
  • 1 čen bijelog luka
  • 2 kašike sitno sjeckane ljute papričice
  • 120 g mljevene junetine
  • ¼ šolje seskanog paradajza iz konzerve
  • korijander, kumin, so, biber
  • ½ kašičice kukuruznog skroba
  • ½ šolje naribanog sira po želji


U posudi srednje veličine izmiješajte brašno, sir, so i prašak za pecivo. Dodajte margarin pa ga utrljajte prstima u suhe sastojke, a zatim dodajte mlijeko, umijesite testo i ostavite da se odmara dok ne pripremite nadjev.
empanade2

Na zagrijanoj tavi, na malo ulja dinstajte crveni luk, oko tri minuta, dodajte bijeli luk i papričicu pa kratko prodinstajte. Nakon toga dodajte meso i dinstajte dok ne dobije lijepu boju sa svih strana. Uspite paradajz, dodajte začine i skrobno brašno. Kuhajte još svega minut i sklonite sa vatre. Ostavite nadjev da se prohladi pa umiješajte naribani sir.
Uključite rerenu da se grije na 180C, a dva pleha za pečenje namastite.


Tijesto podelite na četiri jednaka dijela pa svaki dio jedan po jedan tanko razvaljajte i izrezujte krugove od tijesta prečnika 7,5 centimetara.
Na svaki krug stavite kašiku nadeva, pa tijesto preklopite da dobijete polumjesece. Krajeve pritisnite viljuškom da nadev ne bi iscurio. Dobijene pogačice slažite na tepsiju i pre pečenja ih premažite jajetom.
Pecite 18-20 minuta. Poslužite uz omiljeni umak.
Naša preporuka je salsa od svežeg povrća. Jednostavno pripremite povrće (paradajz, papriku, crveni luk, bijeli luk, ljutu papričicu) i začine (korijander ili peršun). Sve stavite u blender i sameljite ali na malo krupnije komadiće. Dodajte so, biber i malo limunovog soka.
Prijatno!

0 komentari :

Objavi komentar