Ovo je prava slastica za sve ljubitelje zobenih pahuljica. Banana desert je tako jednostavan za pripremiti, a nije potrebno omekašavati pahuljice. Da probate?
Napravljena je sa manje šećera, a posuta semenkama susama. Pogodan je desert i za one koji su na dijeti. Namirnice od zobi vam pomažu da smanjite rizik pojave dijabetesa, snizite holesterol, rizik od kardiovaskularnih bolesti I stabilizujete šećer u krvi.
Sastojci za banana desert:
1/2 šolje zobenih pahuljica
1 šolja izgnječenih banana
1/2 kašičice soli
1/2 šolje šećera
1/4 šolje otopljenog putera ili mrgarina
1.5 kašikica praška za pecivo
1 kašikica ekstrakta vanile
1 kašika susama za posipanje
Zagrijte rernu na 180C I nauljite dublju okruglu tepsiju prečnika oko 18 cm. Pomiješajte u posudi brašno, zobene pahuljice, so I prašak za pecivo. U drugoj posudi izmutite banana sa otopljenim puterom i vanilom, dok se dobro ne sedine.
Tu banana smesu dodajte mješavini sa brašnom i dobro sve miksajte kutlačom do ne dobijete gustu smjesu za desert. Sipajte je u pripremljenu tepsiju i pospite susamom. Pecite 20 do 25 minuta. Provjerite čačkalicom – zabodite je u sredinu, ukoliko izađe čista, pecivo je gotovo. Pokrijte banana desert krpom i ostavite 10 minuta. Nakon toga prebacite na veći tanjir i sijecite na kriške.
Ukoliko želite “čupaviju” koricu, prije pečenja možete pripremljenu smjesu preliti sa ovom mješavinom za desert: 3/4 šolje zobenih pahuljica, 1/3 šolje smeđeg šećera, narendana korica od pola limuna, 1/2 kašikice cimeta, 1 kašika brašna, 1/3 isjeckanih orasa i 4 kašike omekšalog putera. Sve pomiješate i pospete po smesi prije pečenja. Sve zapečete zajedno.
0 komentari :
Objavi komentar