19. srpnja 2014.

Meksička tortilja

Ova tortilja torta ili slagana pita je baš nešto jednostavno, a posebno. Vjerujemo da će se svidjeti vašim ukućanima, a vama neće oduzeti mnogo vremena.




Sastojci:

  • 450 gr gnječenog pasulja
  • 1 šolja (od 250 ml) pikantnog, ljućeg sosa ili salse
  • 2 čena bijelog luka, nasjeckana
  • 1/4 šolje svježeg peršuna, nasjeckanog
  • 420 gr kuhanog crnog pasulja, ocijeđenog
  • 1 paradajz, nasjeckan
  • 7 tortilja 
  • 2 šolje narendanog čedar sira (ili nekog drugog tvrdog)
  • Salsa, kisela pavlaka i još peršuna za posipanje
Pomiješajte gnječeni pasulj, 3/4 šolje salse i bjeli luk u posudi i ostavite sa strane. U drugoj posudi izmješajte 1/4 šolje salse, peršun, crni pasulj i paradajz.
Pipremite neku okruglu posudu sa poklopcem namijenjenu za pečenje u rerni. Obložite je aluminijumskom folijom – dva sloja unakrsno. Namjestite tako da folija prelazi preko ivica posude. Foliju nauljite.


Jednu tortilju premažite smjesom sa gnječenim pasuljem (upotrijebite oko ¼ pripremljene smjese). Ostavite rubove tortilja nepremazane. Spustite premazanu tortilju u posudu sa folijom. Pospite 1/4 šolje narendanog sira, pa poklopite drugom tortiljom. Na tu tortilju stavite 1/3 smjese sa crnim pasuljem, pa i to pospite 1/4 šolje narendanog sira. Pokrijte tortiljom i na isti način ponovite slojeve i premazivanje dok ne potrošite tortilje. Na gornjem sloju biti će smjesa sa gnječenim pasuljem, koju ćete posuti preostalim narendanim sirom.



Poklopite i stavite u rernu na jače (oko 220C) i ostavite 1,5 do 2 sata u zavisnosti od rerne i posude.
Jelo izvadite iz rerne, pa lagano uz pomoć kuhinjske rukavice izvadite tortu sa aluminijumskom folijom. Premjestite na tanjir za služenje. Režite na kriškice i služite sa salsom, kiselom pavlakom i peršunom.

0 komentari :

Objavi komentar