1. srpnja 2014.

"Lažni" burek

 
Sastojci:


 o    400 g mljevene junetine
 o    3 glavice luka
 o    4 jajeta
 o    150 ml jogurta
 o    100 ml vrhnja za kuhanje
 o    200 g brašna
 o    1 prašak za pecivo
 o    začini
 o    sol


 o    papar
 o    vegeta
 o    malo ulja
 o    komad maslaca ili margarina
Priprema:
Na malo ulja propržiti sitno sjeckan luk, pa dodati mljeveno meso. Dinstati 10-tak minuta; začiniti po ukusu (sol, papar, vegeta). Ukloniti s vatre, pa ostaviti da se ohladi. Odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca umutiti sa malo soli. Posebno umutiti žumanca, pa dodati jogurt i vrhnje za kuhanje. Umutiti, pa dodati mljeveno meso. Zatim dodati i brašno, pomiješano sa praškom za pecivo. Sjediniti smjesu. U smjesu dodati polovinu snijega od bjelanaca, pa pažljivo pomiješati. Dodati i preostali snijeg od bjelanaca. Izmješati! Smjesu sipati u pleh (premazan s malo maslaca ili margarina, posut brašnom). Peći u pećnici zagrijanoj na 200º C oko 30 minuta. Pečenu pitu rezati na komade i poslužiti.


0 komentari :

Objavi komentar