Indijske palačinke sa špinatom
Ne znate šta za dorčak. ovo je odlična ideja za to. Bez puno muke, i utrošenog vremena, a ujedno i zdravo,indijski palačinci mogu biti Vaš današnji izbor. Zašto? One nude odličan spoj zdravih nutrijanata.
Sastojci:
- 2 šolje (od 250 ml) brašna
- 1 šolja isjeckanog spanaća
- 3 kašike kiselog mlijeka
- 1 kašika ulja
- Soli po želji
Dodaci 1:
- ½ kašičice sjemenki kima
- 2 zelene čili paprike, isjeckane sitno
- ½ kašičice kurkume u prahu
Ili dodaci 2:
- 2 češnjaa bijelog luka, nasjeckana
- 1 zelena čili paprika, nasjeckana sitno
- 2 kašike nasjeckanih listova peršuna
Ulje za prženje
Pomješajte brašno, špinat, kiselo mleko, ulje i so, pa dodajte mješavinu dodataka 1 ili 2. Od mješavine ćete dobiti polu-meko tijesto, dodajte vode ako je potrebno. Malo ga promijesite (na pobrašnavljenoj površini), pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta. Od testa oblikujte 6 do 7 loptica jednake veličine (kao manji limunovi). Razvaljajte ih oklagijom u disk veličine tortilja. Zagrijte tavu, premažite malo uljem obje strane “palačinke”, pa pecite na srednjoj temperaturi sa obje strane dok ne porumene. Redajte ih na tanjir, pa jedite sa sirom, pavlakom, kiselim mlekom ili umakom po želji. Možete ih filovati i zamotati i kao palačinke.
0 komentari :
Objavi komentar