21. srpnja 2014.

Kiš Loren - Quiche Lorraine









Sastojci

za prhko tijesto

250 gr. brašna
125 gr. hladnog maslaca
jaje
2 kašike jako hladne vode
malo soli


nadev

250 gr. sitno sjeckane slanine
oko 220 gr. tvrdog sira tipa edamer, ili po želji
4 jaja
2,5 dcl. slatke pavlake
2 pune kašike kisele pavlake ili sour cream, creme fraiche, šta imate kod vas u prodaji
malo soli i svježe mljevenog bibera

Priprema




Kod prhkih tijesta je najvažnije da se ne mijese dugo jer kasnije mogu biti žilava kada se ispeku. Ja sitno sjeckan maslac i sve ostale sastojke za kratko umutim u blenderu, tek toliko da se dobije mrvičasta smjesa. Istresem na radnu površinu i lagano, u nekoliko poteza, formiram loptu tijesta. Zamotati u providnu foliju i ostaviti pola sata u frižider.


Slaninicu sitnije isjeckati i propržiti nekoliko minuta. Ako je pustila mast izvaditi i ocijediti.
Jaja, slatku pavlaku, kiselu pavlaku, malo soli i biber zajedno ručno izmiješati.

Kalup za pečenje prečnika 26 cm. blago namazati maslacem. Testo rastanjiti oklagijom i rasporediti u kalup tako da i obod bude obložen tijestom u visini oko 4 cm. Na nekoliko mjesta izbockati viljuškom. Staviti slaninicu, preko rendan sir i zaliti smjesom od jaja, slatke i kisele pavlake.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 35-40 minuta.



0 komentari :

Objavi komentar