22. srpnja 2014.

Karamel torta










Sastojci

za prhke korice

300 gr. maslaca
6 žumanca
3 kašike kisele pavlake
oko 400 gr. brašna
1 kašika sode bikarbone
1 kašika sirćeta


za beze koru 

6 bjelanca
18 kašika šećera

i još oko 200 gr. mljevenih oraha za posipanje korica

fil

2 konzervice dulce de leche - 2 x 397 gr. (ili kuvati 2 konzervice kondenzovanog mleka 3 sata, konzervice NE BUŠITI!!)



400 gr. maslaca

Priprema

Pomiješati sodu bikarbonu i kašiku sirćeta.
Žumanca, maslac, sodu sa sirćetom i pavlaku dobro izmiksati. Dodati brašno i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti 40 minuta u frižider. 
Tijesto podeliti na 6 delova.

Bjelanca i šećer umutiti u čvrst snijeg. 

Možete peći na papiru za pečenje ili direktno na dnu od kalupa za torte prečnika 27 cm. Prvo rastanjiti tijesto, naneti 4 kašike snega od bjelanaca i posuti sa 3 pune kašike mljevenih oraha. 
Rernu prethodno zagrejati na 200 stepeni. Peći 6 minuta pa smanjiti temperaturu na 120 stepeni i sušiti još oko 10-12 minuta. Paziti da se prhka korica ne prepeče! 

Tako ispeći svih 6 korica.

FIL

Maslac sobne temperature izmiksati sa dulce de leche, ostaviti u frižider da se stegne pa filovati tortu.

Pošto su tu prhke korice, tortu obavezno ostaviti da prenoći prije služenja, a što više stoji sve je bolja. 

0 komentari :

Objavi komentar