22. srpnja 2014.

Dinastija torta

Sastojci za jednu koru
 5 bjelanaca
 150 gr. šećera
150 gr. mljevenih oraha
 1 kašika prezli
1 kašika brašna
1 kašikica praška za pecivo





napraviti 2 ovakve kore

 fil
1/2 mlijeka
2 pudinga od vanile
10 žumanca
250 gr. maslaca ili margarina
250 gr. šećera u prahu
100 gr. čokolade za kuvanje

 2 šlaga

 Priprema


 Umutiti bjelanca i šećer u čvrst snijeg. Dodati ostale sastojke, lagano izmiješati, sipati u pleh ili kalup obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Ja sam ovaj put pekla u velikom četvrstastom plehu jednu koru od 10 bjelanca i pečenu presjekla na pola.

Fil

U pola litre mlijeka zakuvati puding i ostaviti da se ohladi.
 Nekada sam maslac, šećer i žumanca mutila zajedno pa spajala sa pudingom, sada radim malo drugačije. Umutim žumanca i šećer u prahu i kuvam na pari oko 15 minuta da se zgusne i ostavim da se dobro ohladi. Zatim sjedinim sa umućenim maslacem pa onda sa ohlađenim pudingom. Sve to raditi mikserom velikom brzinom. Odvojiti pola fila pa dodati istopljenu čokoladu, izmiksitai i ostaviti da se ohladi.

Filovanu tortu ostaviti preko noći da se dobro ohladi i da se sjedine ukusi.

 Kore su sočne i preukusne, nije ih potrebno zalivati mlijekom ili nekim sirupom, samo paziti da se ne prepeku.

0 komentari :

Objavi komentar