21. srpnja 2014.

Karamel krem

Klasican recept za jedan omiljeni desert. Potrebno je samo malo paznje 



oko pripreme ove lijepe kreme...







Sastojci
2 dcl. mlijeka
1 dcl. slatke pavlake
4 jaja
1/2 solje secera
1 vanila secera
margarin za podmazivanje
solja secera za karamel

Priprema
Ugrejati rernu na 180 stepeni, staviti posude za krem,ciju unutrasnjost smo prethodno podmazali margarinom, na jednoj metalnoj podlozi ili tepsiji da se dobro ugriju.


Secer otopiti na umerenoj temperaturi da postane karamel, i sipati po malo u svaku posudu. Potrebno je 6 cinijica za ovu kolicinu recepta.


Ostaviti da se ohladi.
Mlijeko i slatku pavlaku zagrijati na umjerenoj temperaturi dok ne pocnu da se stvaraju mjehurici uz ivicu serpe, ne treba da prokuha.
U medjuvremenu izlupati rucno jaja, secer i vanila secer, da se masa sjedini. Moze i mikserom ali na najmanjoj brzini. Ne treba da jaja narastu, kao kad pravimo piskotu npr. Polako sipati mlijeko stalno mijesajuci. Smjesa ce biti rijetka, tako treba.


U jednu dublju tepsiju sipati vrelu vodu toliko da kada se cinije stave voda bude do 2/3 njihove visine.


Peci na 180 stepeni oko 35-40 minuta.
Kada je krem gotov, ostaviti da se malo prohladi pa zatim staviti u frizider da se dobro ohladi. Pri istresanju krema treba biti pazljiv jer se gornja ivica zalijepi. Polako prstima ili vrhom noza odvojiti ivice od cinije, zatim preko nje staviti tacnicu, taniric, na kojoj ce krem biti, i obrnuti.

0 komentari :

Objavi komentar