Makaroni sa bolonjez sosom su svakako jedno od najpopularnijih jela i malo ko ih ne voli, a posebno djeca. Poslužite ih na malo drugačiji način, u obliku torte.
Ovaj način pripreme bolonjez sosa i makarona oduševiće vaše ukućane, verujte nam na riječ.
Potrebni sastojci:
Bolonjez sos
Rigatoni pasta (kratka široka testenina, pogledajte sliku)
Dvije vrste sira (parmezan, kačkavalj)
Od mljevenog mesa, bijelog luka, paradajz sosa, bosiljka i začina napravite malo jednostavniju verziju bolonjez sosa. Na malo maslinovog ulja pržite mljeveno meso, dodajte sitno sjeckani bijeli luk, a zatim i paradajz sos. Posolite, pobiberite, dodajte kašičicu šećera i ostavite da lagano krčka dok ne ispari voda, a sos ne zgusne. Na samom kraju dodajte sveži bosiljak.
Dok se sos krčka, kuhajte tjesteninu u kipućoj, slanoj vodi, oko 3 minuta manje nego što piše na pakovanju. Zatim je iscijedite i operite pod mlazom hladne vode da se ne zalijepi i ostavite da se dobro ocijedi. Nakon što se ocijedila, tjesteninu pospite sa jednom šoljom ribanog parmezana i sve dobro promiješajte, ali nježno da tjestenina ne bi ispucala. I, sad je vreme da krenete sa slaganjem torte.
Standardni okrugli kalup za torte premažite sa malo putera i slažite jednu po jednu tjesteninu uspravno, prvo uz stjenke kalupa pa prema sredini, dok ne napunite cijeli kalup. Preko tjestenine prelijte sos i lagano ga pritisnite varjačom da u svaku tjesteninu dospe malo sosa. Po vrhu obilno pospite sirom i stavite u rernu na jaču temperaturu samo da se sir rastopi, ne više od pet minuta.
Reakcije vaših ukućana će biti sjajne.
Prijatno!!
0 komentari :
Objavi komentar