Fil sa šljivama:
·
oko 500 g šljiva
·
4 žlice šećera
·
4 žlice džema od šljiva
·
4 žlice pšeničnog griza
·
40 g margarina
·
1 vanilija šećer
·
20 g čokolade
·
po ukusu cimeta
Krema:
·
900 ml mlijeka
·
3 pudinga od vanilije
·
7 žlica šećera
·
200 g margarina
·
250 ml vrhnja za šlag
Dodatni sastojci:
·
32 kom petit keksa
·
200 ml vrhnja za šlag
·
malo bijele čokolade
Priprema:
Narezane šljive (ja sam koristila smrznute) i šećer kratko prodinstati, pa
dodati džem od šljiva i pšenični griz. Miješati cijelo vrijeme, dok krema ne
dobije gustinu. Maknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin, kao i cimet,
poukusu (može i bez)! Ohladiti! U pleh staviti 16 komada petit keksa, pa
preko staviti fil sa šljivama. Preko staviti red petit keksa (16 komada)!Krema:
Pripremiti puding od vanilije, pa kad je gotov, maknuti sa vatre. Dodati
margarin, pa sve izmiksati. Ohladiti, pa dodati i umućeno vrhnje. Sve dobro
izmiksati, pa premazati preko keksa. Ostaviti u frižider da se ohladi i
stegne.Premazati umućenim vrhnjem za šlag ili šlag pjenom, naribati čokoladu,
pa rezati na komade.
0 komentari :
Objavi komentar