Sastojci
·
Biskvit
·
3 jaja
·
90 gr secera
·
90 gr brasna
·
3 zlice ulja
·
30 ml mlijeka
·
1 cajna
zlicapraska za pecivo
·
100 gr lisnatog
tjesta
·
Poljev
·
1 tegla kompota
od visanja bez kostica
·
(ili
domace visnje, 600 gr prokuhati u 1/2l zasladjene vode)
·
3 zlice gustina
·
Krema
·
4 zumanjka
·
150 gr secera
·
1/2l mlijeka
·
1 vrecica pudinga od vanilije
·
2 dl slatkog
vrhnja
·
5 listica bjele
zelatine
·
4 bjelanjka
·
2-3 zlices ecera
Priprema:
Lisnato tijesto tanko razvaljano
ispecite u obrnutoj strani lima. Neka bude iste velicine koje ce biti i kolac.
Prije pecenja izbockajte tijesto vilicom da vam kora ostane ravna.
Za biskvit zajedno stavit u zdjelu jaja,
secer i ulje i mutiti mikserom oko 5-7 minuta dok se smjesa ne zapjeni i malo
naraste. Zatim dodati mlijeko a potom i brasno pomjesano sa praskom za pecivo.
Smjesu izlijte u dobro podmazan i brasnom posut lim velicine 30×25 cm i pecite
oko 10min. na umjerenoj vatri. Dok se biskvit pece, primpremite poljev.
Ocjedite i visnje, od pola litre soka iz
kompota odvojite pet zlica i izmijesajte s tri zlice gustina. Preostali dio
soka stavite da prokuha. Ako sok nije dovoljno sladak, dodajte jos secera po
svom ukusu. U prokuhali sok izlijte mjesavinu soka i gustina i dalje mjesajte
na peci da se zgusne. Odmah zatim umjesajte i visnje i dok je nadjev jos vruc
prelijte ga preko pecenog biskvita. Poravnajte nadjev i ostavite da se hladi
dok pripremite kremu.
Za kremu namociti zelatinu u hladnu
vodu. Zumanjke i puding izmjesati u malo hladnog mlijeka, a preostali dio
mlijeka stavit na pec sa secerom da prokuha. Uzavrelo mlijeko izlijte u
mjesavinu zumanka i pudinga pa kuhajte na peci neprestano mjesajuci dok se
krema ne zgusne.
Kuhanu kremu skiniti sa peci. Zelatinu
koju smo namocili izvadit iz vode i umjesati u jos vrucu kremu da se otopi.
Preostala cetiri bjelanjka umutiti u cvrsti snjeg sa 2-3 zlice secera pa i
njega dodati kremi dok je jos vruca. Neka se krema do kraja ohladi.
Izmiksajte slatko vrhnje i odvojite 2-3
zlice da imate poslje za posluzivanje) i spojite ga sa ohladjenom kremom. Dobro
izmjesati muckalicom ili na najsporijoj brzini mikserom i odmah istresti na
ohladjeni nadjev od visanja. Dobro poravnajte i stavite na hladno da krema
ocvrsne.
0 komentari :
Objavi komentar