30. lipnja 2014.

Mon chéri

Sastojci
·      Biskvit
·          3 jaja
·          90 gr secera
·          90 gr brasna
·          3 zlice ulja
·          30 ml mlijeka
·          1 cajna zlicapraska za pecivo
·          100 gr lisnatog tjesta
·      Poljev
·          1 tegla kompota od visanja bez kostica
·          (ili domace visnje, 600 gr prokuhati u 1/2l zasladjene vode)
·          3 zlice gustina
·      Krema
·          4 zumanjka
·          150 gr secera
·          1/2l mlijeka
·          1 vrecica pudinga od vanilije
·          2 dl slatkog vrhnja
·          5 listica bjele zelatine
·          4 bjelanjka
·          2-3 zlices ecera

Priprema:
Lisnato tijesto tanko razvaljano ispecite u obrnutoj strani lima. Neka bude iste velicine koje ce biti i kolac. Prije pecenja izbockajte tijesto vilicom da vam kora ostane ravna.

Za biskvit zajedno stavit u zdjelu jaja, secer i ulje i mutiti mikserom oko 5-7 minuta dok se smjesa ne zapjeni i malo naraste. Zatim dodati mlijeko a potom i brasno pomjesano sa praskom za pecivo. Smjesu izlijte u dobro podmazan i brasnom posut lim velicine 30×25 cm i pecite oko 10min. na umjerenoj vatri. Dok se biskvit pece, primpremite poljev.

Ocjedite i visnje, od pola litre soka iz kompota odvojite pet zlica i izmijesajte s tri zlice gustina. Preostali dio soka stavite da prokuha. Ako sok nije dovoljno sladak, dodajte jos secera po svom ukusu. U prokuhali sok izlijte mjesavinu soka i gustina i dalje mjesajte na peci da se zgusne. Odmah zatim umjesajte i visnje i dok je nadjev jos vruc prelijte ga preko pecenog biskvita. Poravnajte nadjev i ostavite da se hladi dok pripremite kremu.

Za kremu namociti zelatinu u hladnu vodu. Zumanjke i puding izmjesati u malo hladnog mlijeka, a preostali dio mlijeka stavit na pec sa secerom da prokuha. Uzavrelo mlijeko izlijte u mjesavinu zumanka i pudinga pa kuhajte na peci neprestano mjesajuci dok se krema ne zgusne.

Kuhanu kremu skiniti sa peci. Zelatinu koju smo namocili izvadit iz vode i umjesati u jos vrucu kremu da se otopi. Preostala cetiri bjelanjka umutiti u cvrsti snjeg sa 2-3 zlice secera pa i njega dodati kremi dok je jos vruca. Neka se krema do kraja ohladi.

Izmiksajte slatko vrhnje i odvojite 2-3 zlice da imate poslje za posluzivanje) i spojite ga sa ohladjenom kremom. Dobro izmjesati muckalicom ili na najsporijoj brzini mikserom i odmah istresti na ohladjeni nadjev od visanja. Dobro poravnajte i stavite na hladno da krema ocvrsne.



0 komentari :

Objavi komentar