30. lipnja 2014.

Mirisni kolač



 
Sastojci
·             biskvit:
·        
20 gkakaa
·         1 vrećicapraška za pecivo
·         1 vrhom žličicacimeta
           150 gšećera
            4jaja
            2 dljogurta
           1 dlulja
          250 g brašna(pola glatkog, pola oštrog)

jabučni sloj:
·          400 g naribanih jabuka
·          3 vrhom pune žlice šećera
·          1/2 žličice cimeta
·          1 dljabučna soka
·          1-2 žlice ruma
·          2 pune žlice mljevena keksa
·          1 vrećica pudinga

okusa vanile

puding krema:
·          300 gslatkog vrhnja
·          400 mlmlijeka
·          4-5 punih žlicašećera
·          2 vrećicepuding praška s okusom slatkog vrhnja

Priprema:
Prvo pripremite začine: 
jabučni začin : naribane jabuke stavite u posudu sa šećerom kuhati oko 5 min. Pridodajte cimet. U 1 dl jabučna soka i 2 žlice ruma razmutite prašak pudinga. Smjesu jabuka maknite s plamena, pridodajte u nj puding, vratite na plamen i kuhate dok smjesa ne učvrsne. Smjesu zatim temeljito izmiksate, pridodate mljevene kekse i po potrebi još šećera. Stavite po strani hladiti.
puding krema : pripremite puding prema uputama na omotu sa šećerom, slatkim vrhnjem i mlijekom. Stavite po strani hladiti, češće primješajte da se ne stvore grudice.

Od navedenih biskvitnih sastojaka umijesite smjesu: prvo miksajte šećer, ulje i jedno jaje. Nakon pola minute miksanja, pridodajete sljedeće jaje, pa opet miksanje dok ne utrošite sva jaja. Dobivenoj tekućoj smjesi pridolijevate jogurt, sjedinite sve završnim miksanjem.
Prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo, pridodajte ih u tekuću smjesu, blago izmiješajte.

Dobivenu smjesu za biskvit raspodijelite u 3 dijela. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Namastite lim za pečenje (20×30 cm), ulijte u nj trećinu smjese.Zapecite kojih 7 min. Na ispečeni biskvit stavljate jabučni sloj, zatim pažljivo razmažite sljedeću trećinu tamna biskvita, opet zapecite 10 min. Ispečeni biskvitni sloj sada premažite s puding kremom (ukoliko osjetite da vam je čvršća krema, teže razmaziva, umiješajte u nju par žlica kisela vrhnja i malo je omekanite) i završite s preljevom zadnje trećine biskvitna sloja. Pecite 15 min., dobro rashladite kolač, uživajte.
Vrh kolača posipajte sa šećerom u prahu il ukrasite s čokoladnom glazurom. 
Kolač je izvrstan i sutradan…nimalo nema suhoće u sebi!



0 komentari :

Objavi komentar