30. lipnja 2014.

Esterhazy torta

Sastojci:
 o    8 bjelanjaka
 o    200g mljevenih, oguljenih badema
 o    170g šečera
 o    8 žumanjaka
 o    250 ml mlijeka
 o    150 g šećera u prahu
 o    150 g maslaca
 o    50g škrobnog brašna
 o    1 vanilin šećer

Priprema:
Bjelanca istucite u čvrst snijeg, dodajte 170 g šećera i mljevene bademe, sve dobro izradite i od te smjese ispecite 6-7 jednakih kora na 100°C oko 1h. (Kako biste od smjese odmah mogli odrediti željenu količinu kora, napravite od papira za pečenje željeni broj krugova i po svakom krugu razmažite mjeru za jednu koru.)
Krema: škrobno brašno pomiješajte s malo hladnog mlijeka, pa ga dodajte preostalom mlijeku zajedno sa šećerom. Umiješajte žumanca i vanilin šećer te sve stavite na paru i kuhajte uz stalno miješanje.
Kuhajte oko 20 min. Ohlađenoj kremi dodajte pjenasto izrađen maslac, pa premažite kore i slažite ih jednu na drugu.
Zadnju koru premažite limunskom glazurom (200 g šećera u prahu i 5 kašika soka od limuna izradite električnom mutilicom) te od otopljene čokolade koju ste stavili u papir za pečenje od sredine torte prema rubovima radite krugove.
Krenite od same sredine, pa oko svakog kruga radite novi krug sve do kraja torte. Zatim štapićem povucite linije od ruba prema sredini na nekoliko mjesta kao biste dobili motiv paukove mreže.


0 komentari :

Objavi komentar